Kisgyerekként Édesapjánál, néhai Csóri Anti bácsinál járta ki a Postagalambászat Átlalános Iskoláját. A szülői házat és dúcot hátrahagyva Adonyba költözött ahol az MTSZ valamint a D07 Adony Egyesület Elnöke lett.

2003-ban kezdődött „szárnyalása”, akkor nyerte meg a 13-as Tagszövetség Fiatalok Bajnokságát. Azóta is érdekelné a megfejtése annak a rejtélynek, hogy akkoriban miért tudta befejezni Bajnokként az őszi versenyprogramot leghátsó dúcként minimális veszteséggel, 26 db fiatal galambból 21-el? Mára ezt elképzelhetetlennek tartja, pláne komolyabb sokszor fájó hiányok nélkül zárni bármely szezont. Okát keresi de nem tartja valószínűnek, hogy érdemleges válaszra találhat.

2003-ban megismerkedik Tóth Imre Sporttárssal -Balatonkenese- mely találkozás meghatározó szerepet játszik pályafutásában, a „Kocka” (Gaby X Van Dyck ) galambok komoly tenyészalappá válnak nála.
7-8 évnyi keresgélést követően mely főként a kezéhez illő galambok felkutatásával telik, 2012 és 2013-ban már Tóth Imre mellett áll a dobogón, de még mindig nincs meg az áhított Tagszövetségi győzelem, tovább szeretne fejlődni. Ebben az évben keresztező partnereket hoz Szécsényből Velencei Bélától tiszta vérű Gaby Vandenabeele galambokat melyek később a Tóth Imre galambokkal elképesztő teljesítményű versenyzőket produkálnak!

2014-ben mivel a Nemzeti Bajnokságot kiírják de nekik 90 km-es hátrányuk van Pápával szemben a Közép-Dunántúl Tagszövetségben, úgy döntenek egyesületével átigazolnak a 04-es Dél-Dunántúl Tagszövetségbe!
Velencei Bélával szoros Barátság alakul ki kettőjük között, ajándékba kap egy akkor 8 éves eredeti Gaby Vandenabeele galambot a „Kasseli”- nek nevezett KH-et aminek szinte minden gyereke csúcsmadár lesz versenydúcában ,40-50-60 közeli helyezéseket hoznak, emellé számos első díjat.

Felemelik galambászata csúcsára, 2016-ban Középtávú Nemzeti Bajnok, 2018-ban Rövidtávú Nemzeti Bajnok lesz!

Keressétek az oldalon megjelenő galambokhoz csatolt származási lapokon a „Kasseli” KH utódait, nem fogtok csalódni bennük, ahogy Én sem csalódtam kézbevételükkor ismételten… -Szerencsésnek mondhatom magam mert lehetőséget biztosít a csapat számomra, hogy személyesen találkozhassak ilyen remek állományokkal!

Legeredményesebbje az 5X ELSŐ díjas „38”-as KH a „Kasseli” KH és Tóth Imre KT tenyészpár Fia. Alig fér a kezembe olyan széles mellű, rendkívül tömött selymes tollazatú, szárnya hatalmas 2 ujjnyi széles tollakkal , a fő evezők végei lándzsaszerűen elvékonyodnak! Úgy tűnik ezek nélkülözhetetlen feltételei annak, hogy maga mögött tudjon 5X hagyni Tagszövetségnyi létszámokat!
– GRATULÁLOK!

Idén, mivel tapasztalatai szerint egy 15 éves mindig zárt galambtól nagy csodák már nem várhatóak valamint az elmúlt 7 év során sokszorosan bizonyította a „Kasseli” azt ami elvárható egy Állományalapító galambtól, Csaba úgy döntött kisétál kezében vele a dúchoz közeli szántóföldre és szabadjára engedi. A galamb a szabadság nyújtotta érzéssel a szárnyaiban magasra felemelkedett és pár másodperc múlva eltűnt a látóhatárról….

Tiszteletét irányába lerótta ezzel, egyben megköszönte Fiaitól származó versenyélményeket, számos díjat, szép emlékeket.

Napi rutinját kérdezve az alábbiakat válaszolta.

Mivel minden mag vetőmag minőségben rendelkezésére áll, így saját takarmányreceptúrával tud dolgozni. Kétféle keveréket használ, az első az alapkeverék, a második egy szuperkönnyű de nagy energia tartalmú mix. Ezt a kettőt keveri-kavarja hétről hétre az állapotnak és a várható út nehézségének megfelelően. Nem a mennyiséggel játszik, hanem a kettő arányával! Szerinte az éhes özvegy nem pihen megfelelően ergo nem is tud felkészülni maximálisan!Mindkettő összetételét tekintve borsómentes, ebből nem enged! A szükséges fehérjeigényt Jovati termékekkel egészíti ki! Vigyázni kell viszont a fehérjetúltengéssel, könnyen a visszájára fordíthatja a hétvége áhított sikerét, a túlzottan élénk pirosas mellhús árulkodó lehet!

– Mindkettőt keveréket a cikk végére illesztettem segítségképpen hátha valaki ezáltal tud valamelyest javulni-
Ronidasolt csak tisztán kapnak szezon elején 3 napos kúrát , szerinte bármely mással kevert Ronidasol tartalmú készítmény nem fejti ki megfelelően hatását. Szezon közben két hetente a De Weerd Magix tablettát kapják Tricho ellen, közbeeső heteken pedig ha szükségesnek érzi légúti kezelésként a Tollisan Broncho Sprintjét adja. Emésztőrendszerre pedig Amoxicillin tartalmú bármely készítményt ami elérhető akár a Humán orvoslásból is! Ezeket mindig ivóvízbe kapják, hozzá a Tollamin Forte nevű terméket ami elfedi az esetleges kellemetlen ízt. Egyetlen kiegészítő amit kiemel és esküszik rá az AVIFORM 11in1, ezt egész évben állományszinten adja!

A jelenlegi versenyző létszám 44 db Hím fészkekben és 16 db ülőkéről. Van olyan közöttük ami ülőkéről is 10 helyezést repült! A reggeli tréninget majd etetést követően mindenki külön, fészekre zárva pihen vizet sem vehetnek magukhoz napközben!

Szerdán és Csütörtökön magántréninget végez mindig Északi irányból 30 km-ről / M6 Autópálya vonala / ilyenkor a Hímek nem láthatják párjukat, az csak a gyűjtés napjának reggelén történő 30 km-es tréningekkor biztosított számukra és versenyekről érkezéskor!

A monotonitásba viszonylag hamar beleunhat a Hím, gondosan figyel arra, hogy ez minél később következzen be.

A fiatalok első oltásukat 21 napos korukban kapják és az őszi versenyek kezdetéig még négyet! Külön oltási tervet követ a fiatalok minél erősebb immunrendszerének felépítésére! Paramixo, Adeno, Herpes kiemelten!

Az elmúlt évben kicsit „kiengedett” és teret hagyott bizonyításra az eddig nála valamivel gyengébben szereplő Sporttársainak, Sportbarátainak, de abszolút nem bánja sőt motiválja!

Próbál megújulni és főleg galambban próbál!

„A Postagalambászatban nincsenek titkok , egyetlen eddig megfejtetlen titka maga a GALAMB!”

– Maradandó érzés, élmény a galambászatodban?

/ Megálltunk pár másodpercre ,a szó elhalhalkult /……

– Amit sohasem fogok elfelejteni mondja, majd előkerült egy fotó melyet hosszan néz…..
A 2018-as Díjkiosztó Gála ahol egyszerre állhattam a dobogón Édesapámmal aki Seniorban lett II., kislányommal Csóri Lilla Patrícia Juniorban lett II., jómagam pedig az Első helyre állhattam a Nemzeti Bajnokság Rövidtávján!
Egyszerre 3 Generáció Postagalambász a dobogón nem mindennapi látvány, de nem mindennapi élmény sem, örökre bevésődött emlékezetembe! …….

– Sok sikert kívánok Sporttársaknak az aukciómhoz, kívánom, hogy az általam tenyésztett galambok utódai páratlan élményekkel ajándékozzák meg új tulajdonosaikat ahogyan engem is számtalanszor megajándékoztak az elmúlt évek során!

Az ígért 2 -féle takarmány összetétel:

I.
Waxy kukorica 14%
Piros kukorica 14%
Gritz kukorica 7%
Vörös cirok 8%
Fehér cirok 14%
F. napraforgó 10%
Hántolatlan rizs 7%
Szeklice 8%
Kender 8%
Durumbuza 8%
Repce 2%

II.
Fehér kukorica 20%
Fehér cirok 20%
Hántolatlan rizs 20%
Szeklice 20%
Durumbuza 12%
F.napraforgó 5%
Máriatövismag 3%

Csaba és galambjai eredményei az utóbbi 5 évből a teljesség igénye nélkül:

Magyarország Rövidtávú Nemzeti Bajnoka 2018 !

Anker Alfonz Bajnokság 2. 2017 !

Magyarország Középtávú Nemzeti Bajnoka 2016 !

04 Dél-Duna Tagszövetségben:
2020.

Rövidtáv NB 4.
Középtáv NB 5.
Sport A 2.,3.,6.,7.
Sport B 5., 6. ….
Sport D 1., 6. …..

2019.
NB rövidtáv 1.
Anker Alfonz Bajnokság 1.
NB középtáv 2.
Sport A 1.,2.,4.,5.,6.,8…….
Sport D 1., 2., 3., 4., 5., 6., ……
Sport B 5.,6.,…..
Sport C 5.
Sport G 4., 6. ….
Sport H 4.,5.,6., ….

2018.
NB Rövidtáv 1.
NB Középtáv 1.
Anker Alfonz Bajnokság 2.
NB Hosszútáv 5.
Sport A 1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,…..
Sport B 2.,4.,5.,6.,…..
Sport D 2.,3.,4.,5., ……
Sport H 2.

2017.
NB Rövidtáv 1.
Anker Alfonz Bajnokság 1.
NB Középtáv 3.
Sport A 1.,2.,3.,4.,5.,….
Sport B 2.,3.,4.,5.,
Sport C 2.
Sport D 2.,3.,4.,5.,….
Sport G 1.,2.,3.,…
Sport H 2.,3.,4.,6.,….

2016.
NB Rövidtáv 1.
NB Középtáv 1.
Anker Alfonz Bajnokság 1.
Sport A 1.,2.,4.,5.,…
Sport B 1.,2.,4.,5.,…
Sport D 1.,2.,4.,….
Sport G 1.,5., …
Sport H 2.,4.,5., …..

Üdvözlettel: Szalai Gábor