Első saját galambjait 13 évesen tenyésztette lakásunk erkélyén, hamarosan édesapjával megépítették első dúcukat. 1985-ben versenyezett először, 1991-92-es évek háborújában odaveszett minden amit addig felépített, és közel 120 postagalambja. Az újrakezdéshez a Žegarac családtól -Horvátország egyik legeredményesebb galambász családja- és Vlado Pavišićtől, majd Németországból Winkler Úrtól érkeztek madarak. 1997-ben Eijerkamptól három Janssen, -kettő a „Ponderosa” utóda volt-. Az ősi Janssen vonal mai napig fellelhető tenyészetében. Keresztező partnerként Frans Josef Iremertől a „Klamper“ vonalból,- Gaby Vandenabeele és Casaert galambokra épül -, eredeti Gino Clique madarak – „Golden Prince” fia pld. Aztán Roger Debusscheretől, valamint a PIPA Elit Centerből a Porsche911 és a Gladiátor vonalból érkezett további erősítés.

Goran, kezében a „Porsche 911” ……

Horvátországot területi felosztása öt régióra tagolja, az itt élő sporttársak száma 500. Az általános bevett módszer a totál özvegység, néhány tenyésztő versenyez csupán klasszikus özvegy módszerben, hímekkel. A versenyek távja 100-800 km között változik. A sporttársak többsége Zágráb környékén és a szlavóniai régióban, Eszék és Vinkovci városok szomszédságában élnek. Szintén a nyugat-szlavóniai régióban, Lipik és Pakrac körül, valamint Dalmácia központjában Sinj városban sűrűbb a galambászok lakta terület. A legnépszerűbb postagalamb törzsek néhány régi vonalra épülnek, Willequet, Delbar (Ratkajec), Staf van Reet, valamint Karel Schellens galambokra. Az elmúlt években egyre több a Heremans-Ceusters, Eijerkamp és Janssen / Van Loon véralappal rendelkező madár száma.

Az Országos Bajnoki cím elnyeréséhez minden, a Horvát Szövetség által rendezett versenyen részt kell venni Rövid, Közép és Hosszútávon. Öt galambot emelnek ki tenyésztőnként, melyek eredményei így megfelelnek FCI-s előírásoknak.

Horváth felfogás szerint:

– „Lehetsz bajnok bármely kategóriában, de az Általános Bajnoki cím elnyeréséhez minden táv minden útján eredményesnek kell lenned!”

Goran Grafina eredményeit tekintve kimagasló. Számos alkalommal vett részt madara az Európa Kupán vagy Olimpián. A Pipa.be aukciós oldal Horvát Nagykövete. Munkája során bármilyen galambhoz hozzájut, amihez csak szeretne.

Goran két közvetlen „Porsche 911” utóddal……

Nem volt ez másképp az idei aukciójára küldött madarak felmenőivel kapcsolatosan sem. Érdemes a származási lapokat böngészni! Ezekkel a szenzációs madarakkal dolgozik egy rendkívül változékony időjárású, domborzatú   Ország kiváló tenyésztője. Került a kínálatba több eredeti Roger Debusschere madár, meg „Porsche 911” unoka is természetesen 😊 , stb.stb……

– Apropó éghajlati tényezők….. !

Horvátország éghajlatát számos tényező befolyásolja. Az első a szélességi fok, hiszen nagyjából félúton fekszik az Egyenlítő és az Északi-sark között. Meghatározó befolyás az Atlanti-óceán felől érkező nyugati nedves óceáni légtömegek. Az Adriai-tengerpart az enyhe klímáját az északról védelmező hegyeken kívül még annak köszönheti, hogy a horvát partok előtt egy, a Jón-tengerről az Adriába behatoló lassú, meleg áramlat tart északnak, amely a Kvarner-öblön túljutva kanyarodik az olasz partok felé. Télen, amikor a tenger vize melegebb, mint a levegő, fűti a partvidéket, nyáron – amikor a levegő melegebb a víznél – a tenger hűtő tényezőként érvényesül. A tengerpart klímáját az uralkodó szelek, a Bóra, a Jugo és a Misztrál befolyásolják. Az ország területén négy évszak váltakozik. A belső területek alföldies vidékei a kontinentális éghajlatba tartoznak. Ezt a meleg nyár-hideg tél jellemzőkön kívül nyári rendkívüli csapadékmennyiség, téli csapadékhiány jellemzi. Az északnyugati területeken hegyvidéki klíma uralkodik. Hűvös nyár, hideg tél sok csapadékkal. Az Adriai-tenger partvidékén uralkodó mediterrán zónára jellemző a korai tavasz, nem túl forró, viszonylag száraz nyár, nyárba hajló, de csapadékos ősz és enyhe, csapadékos tél. Az észak- és dél-adriai partvidék közötti klímahatár nagyjából a Rab szigetnél ill. Zadarnál húzódik. Ettől északra nyáron a hűvösebb fuvallatokkal frissített éghajlat, délebbre a perzselőbb napsütés jellemzi.

E változékony időjárási körülmények tudatában Goran Grafina galambjai rendkívüli erőnlétről, terhelhetőségről, távtűrésről, gyors alkalmazkodó képességről adnak tanúbizonyságot!

Kiemelkedő madarak 2022-ben:

– „14566-20” DerT ( Avril J.Thone) madara Regionális Champion Bajnokság Rövidtáv 5., Középtáv 4., 5. Ászgalamb Hosszútáv.

–  „Cro 09008-18” 2. All Round kategóriában, 3. Ászgalamb Horvátország 2022., 10 helyezéssel.

– „Cro 09553-19” KH 9. Ászgalamb Horvátország Hosszútáv 2022.-ben ( gson G.Prince x Bliksem/ Rudy ), 2. Ászgalamb Hosszútávon

Az elmúlt évek kiemelkedőbb eredményei:

2020-ban Horvátország rövidtávú bajnokság 6.

2020-ban nemzeti 2. rövidtávú Champion (CRO 09119-18 )

2019-ben nemzeti 1. díj. Poznan 780 km

2018-ban nemzeti 9. hely Leipzig 750 km
2018-ban nemzeti 14. hely Brno 420 km

2018-ben nemzeti 7. középtávú Champion (CRO 06997-16)

2017-ben nemzeti 9. hely Berlin 800 km.

2013-ben Horvátország hosszútávú bajnoka 3.

2012-ben Horvátország általános bajnoka 3.
2012-ben Horvátország középtávú bajnoka 3.

2011-ben Horvátország hosszútávú bajnoka 3.

2011-ben nemzeti 3. díj Berlin 800 km.

2010-ben Horvátország hosszútávú bajnoka 2.

2010-ben Horvátország általános bajnoka 4.

2010-ben nemzeti 1. díj Pleszew 780 km.

Jó licitálást kívánok Sporttársak!

Üdvözlettel: Szalai Gábor