Rövid időnk volt beszélgetni, azért csupán azzal az igénnyel írom a mostani sorokat, hogy a tavalyi cikket aktualizáljam, a változásokról beszámoljak. Nagypál László bemutatását az alábbi linken találják:  https://galambaukcio.hu/profizmusbol-az-oromgalambaszat-fele-nagypal-laszlo-kerepes/

A tavalyi tervszerű állománycsökkentés sikerrel járt, pontosan azt az eredményt hozta, amit a tenyésztő célként tűzött maga elé. Az ideálképe az a galamb, ami 450 km fölött, egészen 900 km-ig abszolút gyorsaságot mutat. Az persze nem baj, ha rövidebb távon is jó, de az ilyen sikerek önmagukban nem predesztinálják arra, hogy a dúcban maradhasson. A 8 órás repülési időt versenysebességgel minden Grosspaul galambnak tudnia kell!

Körülbelül három éve zajlik a folyamat, hogy az eredendően is hosszútávú versenyzésre való genetika dedikáltan hosszútávnyerő állománnyá formálódjon. Kikerültek belőle a sprinterek, melyek a minden távon nyerést célzó nagy állományok szükségszerű alkotóelemei, de kikerültek azok is, amelyek származási háttere ugyan ígéretes volt a hosszútávra, de díjaikat a középtávon szerezték. Ez nem csak egyes, nevesíthető vonalakat jelent, hanem a megmaradó vonalakon belül is megtörtént a kiválogatás.

A mai Grosspaul állomány kb. 70%-ban hordozza a László által lassan harminc éve tenyésztett remek Stichelbaout vért.

Körülbelül 10-10%-ban az Eijerkamp Don Leo/Gonzales(Modric, Don Camiilo,187-es,775-ös,236-os) a Gaby Vandenabeele(Power Boy,Leon, Istvánka) és Vandenheede (Fredy,Pegazus,074-es) származást, egyebeket nyomokban. Egy hallatlan erős állomány jött létre, amit a versenyzők a nekik való utakon igen magas helyezési aránnyal demonstrálnak.

A rövid- és középtávú sikerek nagyban múlnak a beletett aprólékos munka mennyiségén. Nagyobb létszám mellett ez olyan nagy elfoglaltság és akkora stressz, ami számára a galambászat örömét egyszerűen elvette. Éppen ezért a győzelmi motivációt itt elengedte, a hosszútávú utakon tör babérokra. Ahol szinte minden a galamb képességein múlik. Mindez az idei versenylistákon vissza is köszön. Tisztességes, de nem különleges rövid-középtávú, ugyanakkor kiemelkedő élcsapatok, egyszámjegyű helyezések az utolsó négy úton!

A korábbi „nagyüzem” helyett csak egy versenydúc van, benne 70 özvegy hím. Ennek kb. fele egyéves. Egy segítsége van, Strehárszky Sándor, aki két éve dolgozik a galambokkal, reggeltől délig. Mivel Lászlónak általában csak esténként van ideje a galambokhoz menni, Sándor szerepe lényeges, hiszen például rajta múlik, hogy jól sikerül-e a felkészítés, mindenekelőtt a takarmányozás. A heti egy magántréninget is lehetne tolni. Lehet mondani, hogy a szezon közepére igazán jól belejött, innentől a hímekben „felbőgött a dízelmotor” és erős produkciót mutattak.

A beszerzés és tesztelés (melynek módszerességét a tavalyi írásban érzékeltette velünk) az elmúlt pár évben szünetelt, az utánjárásra szükséges idő híja miatt. A tenyészdúcban jelenleg mindössze négy olyan galamb található, amit nem maga gyűrűzött! A rá jellemző séma szerint a legkiválóbb keresztezett galambokat ismét a régi törzshöz párosítja. Ilyen kombinációból jónéhányat láthatunk a kollekcióban, amelyből a vételt minden vásárlótól a bölcsesség jelének tartok, amennyiben célja állományában a hosszútávú versenyképesség fokozása.