Ha valaki veszi a fáradtságot és tüzetesen átnézi az országos és a kerületi listákat, rá kell jönnie, hogy az elmúlt években nagyon komoly generációváltás zajlott le a magyar postagalamb sportban. Olyan versenyzők uralják a listák elejét, akik a fiatal generációt képviselik, ötven év alatti tenyésztőkről van szó. A nagy generáció lassan megöregszik és a helyükre érkező fiatalok egészen más szemléletet képviselnek. Ez a korosztály egzisztenciálisan rendben van, világot látott, sokat tanult és siker orientált emberekből áll. Ellentétben a régi időkkel, megnyílt előttük az egész világ, úgy magánéletben, mint galambászat terén is. Nekik már nem elérhetetlen a világ legjobb galambászaival kapcsolatot ápolni, egy vagy két nyelvet is beszélnek, nem okoz gondot beszerezni a legjobb madarakat sem. Komoly szerepük van abban is, hogy ma már magyar galambok is hasonló értéket képviselnek, mint a külföldről behozott hírességek.

Nagyon szerencsésnek tartom magamat, hogy sok, fiatal generációhoz tartozó galambásszal vagyok sportbaráti kapcsolatban. Neveket nem szeretnék említeni, hátha valakit kihagynék, és esetleg megsérteném.  De közülük szeretném külön kiemelni Krizsai József barátomat, aki egyik reprezentánsa ennek a generációnak. Barátságunk régi időkre nyúlik vissza. Próbáltam segíteni az árverési kollekciójának az elkészítésében is. Nagyon örültem, hogy ilyen kiváló csapatot állított össze, öröm volt látni, hogy mennyit fejlődik folyamatosan az állománya. Ahhoz, hogy teljes legyen a róla alkotott kép, érdemes végignézni az állományának a fejlődését és sikereit, hogy mindnyájan meríteni tudjunk belőle.

1990-es évek elején kezdte galambász pályafutását. Egy helyi egri galambásztól, Mélypataki Mihálytól szerezte be első madarait. Nagyon fontos a beszerzéseknél, hogy lehetőleg olyan mestert válasszunk, akit emberileg is el tudunk fogadni és maximálisan meg tudunk bízni a kiválasztott személyben. 1995-től az akkor divatos, és nagyon sikeres „Gyerkó” galambok érkeztek, melyek minőségi javulást hoztak, majd az 1997-ben az egyesületi fiatal bajnokságot megnyerték és 1999-ben egyesületi általános első helyet szereztek. Az első sikerek nagy változást hoztak a galambászatában. Megpróbált a meglévő madarak mellé itthon elérhető legjobbnak vélt állományokból beszerezni, így jutott el a Pintér családhoz, akikkel, azóta is töretlen a barátság, kiváltképp Zsoltival. Az akkori legjobb egyedek közvetlen utódai kerültek hozzá (”DOLLÁR PAPA” „DE VILDE” stb.), közben örök barátság alakult ki Farkas Jánossal, akitől szintén a legjobb madarak utódai érkeztek Egerbe. Ekkor még, mindig csak hazai a Csernák Béla – Fazekas Ferenc féle „VERSTRATE”vérű madarak, de Nagy Feri „ROODHOOFT” állományából szintén volt érkező. Mint nagyon sok tenyésztő Ő is beleesett abba a hibába, hogy nem elég, hogy sokféle az állomány, még az összes beszerezhető csodaszert is kipróbálta, aminek a vége teljes káosz lett. Az egyik héten díjak, a másik héten teljes csőd. 2000-es évek közepétől Pintér Zsolti segítségével érkeztek külföldről „Merve”, „Eijerkamp”, „Carboni”, ”Herbots”,”Irmer” vérű galambok, melyek közül több is jól illeszkedett az állományba. A kétezres évek második felében találkoztunk először, nagyon sokat beszélgettünk és egyből éreztem, hogy egy különleges fiatallal van dolgom, aki nemcsak nyerni, de tanulni is hajlandó a kitűzött célok érdekében. A legnehezebb mindig a rossz beidegződésektől megszabadulni, és elfogadni azt, hogy nem az a legjobb, amit mi gondolunk. Nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a fontos dolgokat a kevésbé, vagy egyáltalán nem fontos dolgoktól. Szerencsére Józsi barátomnál ilyen probléma nem merült fel. Új alapokra helyeztük az egész rendszert, mint genetikailag, mint tartástechnológiailag.

Igyekeztem olyan galambokkal segíteni, amelyek ne csak nálam, de már más tenyésztőknél is eredményesek voltak. Az állományomból szinte minden családot kipróbáltunk Egerben is, főleg azért, hogy lássuk, melyek működnek nála is és állnak legjobban az Ő kezéhez. Viszonylag egyszerű volt, mert az eredmények azonnal jelentkeztek. Három kerületben is dobogós helyezést ért el általános kategóriában,továbbá minden részbajnokságban volt többször első. Azonnal kiderült, hogy nagyon jól működik a nálam is bevált tenyésztési szisztéma főleg a „Csákány x „Dirk” szuper pár, valamint a „Camphuis” x „Okoska”, pár működött, kiegészítve az árverés kollekciójában is található családokkal. Nagyon fontosnak tartom, hogy azonnal elfogadta, hogy csak olyan madarak maradhatnak meg, amelyek a rengeteg csodaszer nélkül is maximális egészségnek örvendenek. Nagyon sokszor találkoztunk Kenesén, mert fontosnak tartottam, hogy vizuálisan is rögződjenek a tanácsok és a tervek. Kialakult egy teljesen új szemlélet, mely szorgalommal és rengeteg munkával párosult. Ennek pedig egyenes következményei a kiváló eredmények, és a „BIKA JUNIOR” a világ legjobbja kategória országos első és a „World Best pigeon 2020” rövidtáv 4. helyezése.

Nagyon büszke vagyok az elért eredményeire! Végignéztem a teljes árverezésre kínált kollekciót és ez is hűen tükrözi az elvégzett alázatos munkát. A galambokon egyértelműen látszik, hogy ezek már KRIZSAI galambok. Gratulálok!

                                                         Tóth Imre