Ezúttal a győri Scheily Gábor Sporttárs bámulatos teljesítményű, kilencvenegy helyezett csodagalambja tündököl reflektorfényben, mert ha valaki, Ő igazán megérdemli a kiemelt figyelmet! … 🙂

A 2012-D-473443 KCsH életteljesítménye szerint nyolc éve alatt 91 helyezést és 30.971 díjkm-ert tudhat magáénak. Ebből az elképesztő helyezésszámból a Top 10-ben 6 X 1. , 2 X 2. , 1 X 3. díj, és számtalan élhelyezés szerepel!

Fiatalon nem sok mindent mutatott, egyévesen aztán már kétszer megvillant, repült egy 1. és egy 2. díjat ! Kétévesen 2 X 1. és 2 X 2. , háromévesen 2 X 1. és 1 X 2.! Általában egy versenygalamb teljesítményének csúcsa erre az életkorra tehető…. Ekkor történt, hogy motivációs gyakorlat közben a tojós láda ajtaja kinyílt és párja kirepült a dúcból, kapott gyorsan egy másikat. Pont mikor indult volna a Tojó visszaérkezett és bement, Gabi-bácsi a fészektálat beletette egy ládába majd a Tojót, végül a „443”-at. Azon a héten először törölközővel letakarva ebben a ládában a gipsztállal és párjával érkezett az egyesületi gyűjtésre. Erről a versenyről újra első díjat repült, innentől már csak így utazott gyűjtésekre. Kiemelt figyelemben részesül, kimagasló eredményeket ért el cserébe az évek során, 4 és 5 évesen is tudott még 1-1 első díjat repülni.

2 X -es Olimpikon! –  2015 és 2017 –

Hétszeres Kerületi Sport Kategória 1. !

2014 Országos Sport B Kategória 3. !

2015 Országos Sport A Kategória 1. !

2016 Országos Sport B Kategória 3. !

2017 Országos Sport B Kategória 4. !

2018 Országos Életteljesítmény Kategória 2. !

2019-2020 Országos Életteljesítmény Kategória Abszolút 1. !

Kézben és kinézetre is számomra egy fantasztikus Sportgalamb, mellette rendkívül értelmes, érdeklődő tekintetű, minden rezzenésre figyel a dúcban. Ő egyedül ücsörgött a fészekhelyén mikor bementünk egy hungarocell lapon, a többiek tomboltak éppen a szikrázó napfényben. Másikak alá is próbált Gabi-bácsi tenni hungarocellt -mondja-, de kirugdalták, nem szerették…. „443” Úrfi meg miért ne, a hideg deszka helyett kicsit hőszigeteltebb helyen feküdne. Különleges értelemmel megáldott madár, kissé félénk, távolság tartó, felismerte rögtön, hogy idegen személy van a dúcban.

Származását tekintve a Nagyszülők Apai oldalról Gaby Vandenabeele KH X egy eredeti Huben KT , Anyai oldalról Grampsch István 100% Huben X Boronyák András tiszta vérű Bosua. Tehát 50% Huben, 25% Gaby, 25 % Bosua galamb. Kelési évében rajta és fészektestvérén kívül nem hagyott testvérüket, őket is túl nagynak és csontosnak találta. Anyját kölcsönadta, aztán mikor visszakerült már nem született tőle többé hasonló szenzáció, ellenben az Apjával más Tojókkal.

Apja a HU-07-11-22700 „GYÉMÁNT” névre keresztelt KH, egy tiszta vérű Gaby Vandenabeele /Frank Hamm X Rick Cools/ Hímből és az eredeti Huben Tojó párból kelt.

2009-ben Győr Versenykerület Rövidtávú Champion H 1. !

 

„Gyémánt” neve mellé nem csak a „443” fenomén írható, nagyszerű génállománya több klasszis galambja vérében csörgedezik. Fiai közül,

HU-15-876595 KH, 52 helyezés 17.851 díjkm, 1 X 1. , 1 X 2.  és 3 X 3. díj!

HU-16-D-126387 42 helyezés 15.990 díjkm ,  2X 1. díj!

Lányától, a HU-2012-D-473444 „OXFORD” KT-tól, aki nem mellesleg a „443” KCsH fészektestvére származó unokái,

„HERMES” HU-2013-D-627616-os 28 helyezés 9 db egyszámjegyű szárnyalással,  2 X 1. díj, 3 X 3. díj!

„MAYWEATHER” HU-2015-D-876535 KH  42 helyezés és 14.605 díjkm, 5 X 1. , 4 X 2. díj, többnyire 3000-5000-es galamblétszámokból!

  1. Országos Sport B Kategória 1. !
  2. Országos Sport B Kategória 2. !

Ezzel a kiváló teljesítménnyel kvalifikálta magát a 2019. Lengyel Postagalamb Olimpiára Poznan-ba, ahol Sport B Kategória 8. helyezett lett!

  1. Európa Kupa Sport B Kategória 12.

1994-ben épült dúca hatalmas, nagy a légtér kevés darabszámmal, amit el tud gond nélkül maga látni. Jó huszonöt éve még a csodájára jártak a környéken, szerintem manapság sem kell szégyenkezni a látvány végett…..Lakói 22 pár tenyész, 55 verseny H + párjaik és évi 60-80 fiatal.  Szezonban napi kétszer a fészkeket, egyszer a padozatot spaklizza, téli időszakban csak hetente egyszer takarít. Kiegészítőkből és takarmányból is az elérhető legjobbat adja, Koopman és Natural versenykeveréket etet. Kevés Borsót, azt is inkább a hét elején kapnak, + magokat pedig a verseny nehézsége függvényében. /Hántolt napraforgó, Gritz kukorica/

A hatszoros Kerületi Általános Bajnok és számtalan résztáv Bajnoki címmel rendelkező Scheily Gábor 29 éven keresztül, – 1988-2016 között-  volt a Kisalföldi  Versenykerület Elnöke. Áldozatos munkáját leköszönésekor egy gyönyörű kristályvázába vésett mondattal „29 év a győri galambászok szolgálatában, Köszönjük!”  hálálták meg Sporttársai, melyet büszkén mutatott.

Gabi-bácsitól néhány gondolat:

„ Tiszteletbeli Elnökként 2017.-évtől az új vezetőséget maximálisan támogatva, de felelősséget a közösségért már nem vállalva tudok kedvenc sportomnak hódolni. Kerületünk hosszú évek óta lehetőséget ad a versenyprogram kialakításával arra, hogy a Sporttársak versenytávok szerint szakosodjanak. 200-800 km-ig megtalálhassák maguk és galambjaik számára a nekik legjobban fekvő versenyzési formát. Az sem elhanyagolható tény, hogy ezekhez a szenzációs Sportteljesítményekhez a nevezett galamboknak módot, szezononként akár 20  utat is biztosítunk. A szállítási költségeket úgy alakítjuk, hogy minden egészséges galamb a Sporttársak anyagi lehetőségtől függetlenül hetente kosárba kerülhessen. Így tudunk magas induló létszámú sokszor /5000-6000/ galambbal színvonalas versenyeket rendezni. A tagság amellett, hogy -nem mellékes tényként közölve- az Országban a legolcsóbbak tudunk maradni, összetart és ami nagyon fontos,  jól érzi magát! Győr is megtehetné, hogy Pesthez hasonlóan akár 4 Kerületté  vagy Klubbá alakuljon, hogy ne kelljen az élmezőnynek egymás ellen versenyeznie. A mára 280 fős tagság azonban belátta, az összefogás ereje átlendít mindenféle nehézségen, akármekkora akadályok kerülnek elénk együtt áthidaljuk azokat! Ahhoz, hogy minden flottul működhessen nincs másra szükség mint fiatal, agilis, ötletgazdag vezetőségre, melynek munkája kitűzött, elérhető célokkal teli. Itt van rögtön példaként az idei azóta már több Versenykerület által átvett, „Virtuális Kiállítás” nagyszerű ötlete!

Globálisan nézve a Magyar Postagalamb Sportban jelen lévő versenyzési forma csak az élversenyzők érdekeit szolgálja, holott a galambászatnak mint hobbi, a pihenést és a szórakozást kellene biztosítania számunkra. Ehhez elsősorban a Kerületeknek kellene megújulniuk, nem beletörődni a tehetetlenségbe, pont ellenkezőleg! Színvonalasabb, igényesebb, magasabb indulólétszámú versenyeket kellene rendezni! Nem hátradőlni a fotelban ha pld. a jelen Covid helyzet végett korlátoznak bennünket, hanem törvényes keretek között megpróbálni megadni az esélyt a tagságnak a versenyzésre. Összefogásra van szükség, és olyan Kerületi vezetőkre akik erőn felül a tagság érdekeit szolgálják, ha már egyszer elvállalták ezt a sokszor nem éppen hálás tisztséget……

– Ez viheti csak Sportunkat a későbbiekben előre! ”

Gondolom sokunkat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon a „443” fog e még 2021-ben is versenyezni?

A válasz tenyésztőjétől rövid, lényegretörő : – Igen, természetesen! 🙂

Persze ahogy megláttam a „Klasszis” fénylő tollát, a leírhatatlan tüzet  szemében, magamtól is tudtam a választ……

Sokszor ébren is álmodunk hasonlóról Kedves Sporttársak, ahogy elnézem Őt az a gondolatom támad: – Igen!  Léteznek még csodák…..

Sporttársi Üdvözlettel: Szalai Gábor

Készült a Galambaukcio.hu megbízásából.