Zsiga Gábor (Miskolc, Béla u. 10.,telefon: 20/9345238) civil életben a  Borsod Agroker Zrt. elnöke, és további két termelő társaság társtulajdonosa. Mindennapjait a mezőgazdasági termelés, integráció és a kereskedelem tölti ki a családján és a galambászaton kívül.

Galambászként Észak Magyarországon ismert mestertenyésztő, olimpikon és nemzeti bajnok, több kerületi első, második, harmadik helyezéssel . Az utóbbi időben a Derby klubban versenyezve,(Miskolc, Nyíregyháza, Románia) is jelentős sikereket ért el, társával ifj. Szabó Istvánnal.

A teljesség igénye nélkül:

  1. 2019. Royal derby Miskolc

  Royal Derby általános       I.                                       III.     

 Derby liga általános           I.                                      III.       

 Royal rövid táv                    I.                                     III.                       

 Derby liga rövidtáv            I.                                     III.                       

 Royal  Derby  hosszú táv  I.                                      III.                       

 Derby liga hosszú táv       I.                                      II.

 

2020-ban kiemelkedő eredményt ért el Miskolcon, rövidtávon III., hosszú távon I.

Milyen eredményeire a legbüszkébb?

Több nagyszerű élményem is volt: mikor a hajdúszoboszlói teszttelepen első helyezést ért el egy tojóm, 2005-ben a maraton bajnokságban (Miskolcon!) III. helyezést értem el csapatbajnokságban, úgy hogy az egyik tojóm 4/4 helyezést ért el ,és az ország legjobb tojója volt.

Volt olyan saját tenyésztésű galambom, amely évente 10-11 élhelyezést szállt három éven keresztül és minden létező sampion listán második volt.(Egy évesen Magdeburgot szállta, kerületi 1 %-on belül)

A jelenlegi állományomban is van olyan galamb, amely szél és jégviharban jött haza úgy, hogy aznap Miskolcon hat galamb érkezett, és az enyém volt az első.

Az is nagyszerű visszajelzés volt részemről, hogy pl. 2018-ban egy általam tenyésztett tojó 11/11 helyezéssel a legjobb lett a Royal Derbyben ,és szintén első lett a hímek kategóriájában is.

Mindkét galamb ősei az árverésen is szerepelnek eredeti Gaby Vandenabele galambok.

Miért hagyja abba a tenyésztést, tartást, amikor ilyen szép eredményt ért el?

Legfőbb oka a gazdasági, munkahelyi elfoglaltságom, amely idő hiányában nem teszi lehetővé, hogy  saját elvárásaimnak is megfeleljek a galambászatban. Azt is figyelembe vettem mikor döntésem meghoztam, hogy még Gödöllőig, Aszódig általában az északnyugati szél az uralkodó, onnantól pedig erős, viharos szembeszél (Ék), olykor zivatar és jégesővel kombinált monszunszerű esőzés vár a borsodi galambokra, valamint a galambászok egymásra mutogatása, irigykedése sem az én világom, természetesen tisztelet a kivételnek.

 Nagypál Lászlótól hallottam, hogy amely galambok nálatok végigszállják a Royal Derby utakat és élhelyezéseket szállnak, azok mindenhol jók,  és minden pénzt megérnek.

Az az igazság, hogy ezek a galambok, amelyek a dúcunkban vannak hosszú idő tenyésztési munka eredményei. A megmaradt állomány gyakorlatilag mindent kibírt, kaptak ezek vihart, szakadó esőt, többször jeget. Szóval nagyon nehéz körülmények között szálltak olykor kiválóan, sok örömet okozva. A legutóbbi hosszú távú versenyeken is kaptak minden rosszat, csak jó időt nem, mégis kiválóan teljesítettek.

 Mindig is kerestem a genetikailag kiváló állományt és ezt próbáltam egységesíteni a saját legkiválóbb galambjaimmal.

Bátran állítom, hogy helyes tartás, takarmányozás és állategészségügy mellett az ország minden pontján megállják a helyüket.

Az általam elajándékozott galambok sok örömet okoztak több neves tenyésztőnél (dr. Hardonyi András, Demők János, Váradi János, Burka József- Miskolc, Nagypál László, Jakab Sándor, Krizsai József, Szabó Mihály és István, Tóth Ferenc Felsőzsolca stb.).

A mai napig egyik kedvenc vérvonalam a Gaby Vandenabele galambok, melyek remekül keresztezhetőek a nálam levő Stichelbaut és egyéb állománnyal.

 Mindenkinek sok sikert kívánok a tenyésztői munkában, illetve a versenyzésben,! Egyet tudok még tanácsolni: csak kemény, kitartó, önfeláldozó munkával lehet a galambászatban is sikeres az ember!

 

Köszönöm a bemutatkozást és az árverésen történő részvételét.

 

Viglidán Péter