Lefogadom, hogy nem sokan kattintanak erre a felvezető írásra azért, hogy megtudják, ki is az a Pintér Zsolt. Sportunk egyik legismertebb, nemzetközileg is jegyzett alakja, többszörös olimpiai résztvevő, többszörös nemzeti bajnokunk idén is döbbenetes eredményeket tett le az asztalra. Tagszövetségében megnyerte az általános távú bajnoki címet, úgy, hogy a rövid- a közép- és hosszútávon is diadalmaskodott.

Az elmúlt két év legfontosabb eredményei:

Országos 1. díj Prága 483 km 2020,

Országos hosszútávú Bajnokság I. hely 2020,

Országos Sport G. kategória I. hely 2020,

Országos Sport D. kategória I. hely 2020-2021,

Nemzeti Bajnokság Rövidtávú 1, 2, 3, 5, 10. ász tojó 2021,

Országos Sport D.kategória II. hely 2020-2021,

Országos Sport A kategória 2020-2021 II. hely,

Országos Sport C. kategória II. hely 2019-2020,

Országos Sport A. kategória 2020-2021 III. hely,

Országos Rövidtávú Bajnokság III. hely 2021,

Országos Anker Bajnokság III. hely 2021

Ami a „legnagyobbat szól”, hogy hat versenyzője minősítette magát arra, hogy képviselje hazánkat a nagyváradi olimpián. Pontosabban fogalmazva a galambok még csak jelöltek, de nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, ami alapján kimaradnának a keretből. Legtöbben csak álmodunk róla, hogy egyszer egy galambunk kijut, és akinek végül sikerül, az galambász pályafutásának csúcsaként tekint rá. Nem emlékszem olyan esetre, hogy sportkategóriában valakinek egy évben hat galambja is prezentálja a szükséges rendkívüli eredményeket ehhez.

Egy rendkívül erős versenycsapattal csodálatos eredményeket lehet elérni, de ha kizárólag az olimpiai részvétel szempontjából nézzük, akkor hátránya is van, bármilyen furcsán is hangzik. Az egymás utáni díjakat nehéz megszerezni, ha a bajnokjelöltet saját galambjaink előzik meg. Márpedig Zsolttal pontosan ez történt. Mit mondhatnék erre? Irigylem a problémát. Hogy ez nem egy légbőlkapott állítás, az látható az alábbi képen. A rövidtávú tojók nemzeti bajnoksága élmezőnyének felét Zsolt galambjai teszik ki. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a listán nem szereplők között is jónéhány képes volt élben jönni, akkor láthatjuk, hogy a kiemelkedő koefficensnek kimondottan akadálya a dúcon belüli erős konkurencia. 

Ahhoz, hogy Pintér Zsolt eredményeit valós értékén kezelhessük, azt is tudni kell, hogy egyedül galambászik, főállású munkahely mellett. A hatalmas, saját tömegvonzással rendelkező, többszemélyes, alkalmazottakkal megtámogatott, üzemszervezésileg is értelmezhető állományokra semmiben sem hasonlít. A fiatalok versenyén kifejezett hátrány, hogy a versenyzők ház körüli repülésén spórolni kell, mert munkába menet nincs rá elég idő, vagy éppen késő délután ér csak haza. Az elmúlt évek kiemelkedő eredményességét csakis a galambásztudással, a versenyzési érzékkel, és a galambok genetikájával lehet magyarázni!

Szintén nem jellemző rá a nagymérvű beszerzés és tesztelés, hiszen ennek a létszám eleve határt szab. Testvérével, a szintén kimagaslóan eredményes Pintér Ferenccel természetesen van tenyésztési együttműködés, de úgy látom, hogy a beszerzési forrásaik nem feltétlen egyeznek. Évente csupán 1-2 kiemelkedő származású galamb kipróbálása kerülhet szóba, ami így is igen költséges dolog. Zsolt régóta nem ért egyet azzal a beszerzési gyakorlattal, hogy sokan nem az elérhető legjobbat akarják megvásárolni, hanem inkább vesznek 8-10 galambot. A 2021-es beszerzés egy fakó Günter Prange-től. Az öreg 520-as (mely 7 első és 4 második díjat szállt) közvetlen fia. Ez azért is nagy szó, mert az idős mesterrel nagyon nehéz kapcsolatba kerülni. 

22 fiatal adja ki az idei kollekciót. Zsolt megtehette volna, hogy többel készüljön, mert lett volna rá érdeklődés, de filozófiájából nem enged: minőség a mennyiség fölött! Az elmúlt évek árveréseire sem lehet panasz, de ez most nyilvánvalóan az eddigi legerősebb kollekció! Több rokontenyésztést is végzett a legjobbakra, de olyan fiatal beszerzését is célul tűzhetjük ki, melynek szülei egyaránt országos elsők. Penge a saját lányával – az Amandával-, Silver Wing a testvérével a Miss Prágával, Mr. Lipcse a saját lányával, Silwer Wing x Blue Bulck… majd meglátják!