Teljes tagszövetségi bajnokcsapat árverése!

Nem túlzás azzal kezdeni ezt árverési bemutató írást, hogy beszélgetésünk rövidített közreadása által az olvasó a magyar galambásztörténelem egy fejezetébe kap némi betekintést. Ugyan vélhetően nem ez lehetett a kifejezett célja az aukciós oldal közönségének amikor ide kattintott, de meggyőződésem, hogy érdemes többet tudni a galambászról, akinek galambjait  próbáljuk megítélni a vásárlás latolgatása során. Fontos dolog a 2023-as év átütő eredményessége, de ha ezt nem tudnánk is, vajon feltételeznénk-e, hogy aki évtizedekig az élben galambászott, most hirtelen nem a legjobb galambokat tartja? Vajon elfelejtett tenyészteni, vagy nem tudja, hogyan kell szelektálni? Halász Róbert hozott egy döntést, amikor  a Mátyás-Team részeként, egyúttal annak alkalmazásában képzeli el a galambász jövőt. Emiatt versenycsapata egésze árverésre kerül, hiszen az új helyen teljes erőbedobással tör a sikerre, nincs mód eredményesen futtatni egy másik ügyet, az otthoni versenyzést. A tenyészeket megtartja, és a továbbiakban az azoktól gyűrűzött fiatalok a Mátyás-Team-et erősítik majd. A történet minden bizonnyal tanulságos lesz, hiszen a világ élvonalából származó beszerzések, és a számos nemzedék óta tenyésztett Halász galambok azonos körülmények között lesznek összehasonlíthatóak az eredményesség tekintetében. Itt van hát a lehetőség, amiért korábban mit nem adtunk volna, amikor mindenféle galambokkal, legjobb esetben a bajnokok asztaláról lehulló morzsákkal próbálkozunk! Sokan ma is keresik például a Gyerkó vonal még megmaradt reprezentánsait; nos, talán nem lesz több esély, hogy ezek a gének gondosan tenyésztett, bajnoki szinten versenyeztetett és szelektált forrásból hozzánk kerüljenek.     

– Robi, a Halász-Vasas sokszoros bajnok párosról mindenki hallott már. A sikertörténet szomorú okból ért véget. Hogyan sikerült kialakítani az egyszemélyes részvételt a sportban?

József 2015-ben távozott közülünk.Ő nem csak partner volt a sportban, hanem a barátom is. Kivételes ember volt, soha nem másban kereste a hibát. Nem érdekelte milyen a berepülés, csak az számított, hogy az általa kiválasztott galambok a többi előtt érkeznek-e. A munkát felosztottuk, egy kezemen megszámolható, hányszor állítottam össze én a csapatot a 18 év alatt, ellenben minden párosítást én terveztem meg. Az ő precizitását és megfigyelőképességét én nem tudom pótolni. Elvesztettem a motivációt, abba akartam hagyni sportunkat, és amit meg akartak venni, odaadtam, semmit sem dugtam el. Díszbaromfikat kezdtem tartani, de egy ponton a feleségem rámszólt, hogy nem lesz ennek jó vége, mert mindig felfelé nézek, pedig a tyúkok lenn vannak. Hallgattam rá, 2017-ben újra gyűrűztem fiatalokat. 

Kérlek mondj pár szót az újrakezdés utáni galambászatról és annak eredményességéről.

Ugyanúgy csinálom, ahogy együtt kialakítottuk. Már ’94-től totál özvegységben versenyzek, Józsinak is én mutattam a módszert, amit aztán csak apró lépésekben módosítottunk. Most is ez a rendszer, a tojók eredményessége fontos számomra. Régi galambjaimmal kezdtem újra, amiket visszahoztam, vagy eleve nálam maradtak. 2020-ban tértek vissza a komolyabb eredmények, akkor a tagszövetségben középtávon második, totálbefutós bajnokságban pedig negyedik lettem. A következő évben más eredmények mellett már sikerült megnyernem a hosszútávot és a totálbefutót.. A 2023-as év kissé nehezebb, szerintem korrektebb utakat hozott. Általános bajnok lettem, emellett nyertem a totált, a hosszútávot és számos champion címet. A régióban második lettem, és több galambom is szerepel a nemzeti listákon.

– Sokan ismerik a hozzáállásodat a tenyésztéshez, de kérlek, mutasd be ezt röviden.

Anker Alfonz könyvéből és egyéb írásaiból indulok ki, és klasszikus értelemben vett vonaltenyésztést folytatok. A versenyzők vonalkeresztezésből származnak. A Cromme vonalam még Anker Desmet Mathijs galambjaitól ered, a Gyerkó vonal is egy régi törzs, mindkettőt a nyolcvanas évektől fogva tenyésztem. Újabb vonalat alakítottam ki a Burka5991 szuper örökítő hímre alapozva, de ezzel is dolgozom már ’97 óta. Én sem vagyok mentes a kísérletezéstől, időnként vásárolok galambot. Itt megemlíteném Antoine De Graeve korábbi belga rövid távú bajnok galambjait, amiket Klagyivik Róbert sporttársamtól kaptam. Igen jó utódokat adnak, és a várakozással ellentétben nem csak rövidtávon jók, emellett a Gyerkókkal kiválóan kombinálódnak. Ezért elképzelhető, hogy minőségük „rákényszerít”, hogy önálló vonalként is szerepet kapjanak. Fontos tudni, hogy a legjobb származású rokontenyésztett galambok sem mind jó örökítők, ugyanúgy tesztelni kell őket, mint bármely más galambot, Előfordul olyan csalódás, hogy két jó tenyészgalamb, melyek egy törzsbe valók, egymással párosítva egyetlen jó tenyészt sem költenek. A módszer nagy előnye, hogyha lesz egy jó tenyészpárom, mely keresztezett versenyzőket ad, akkor hasonló kombinációból több is lesz. A tenyészpárok sorozata pedig azt eredményezi, hogyha lesz belőlük egy nyerő galambom, akkor biztos lehetek benne, hogy pillanatokkal az érkezése után az antennára teszi a lábát több más galamb is abból a sorozatból.    

– Vannak, akik már a törzs és vonal kifejezés hallatán is nevetni kezdenek…

Sajnos vannak rossz példák. Akik a származást a származással párosítják, és büszkék arra, hogy „tisztavérű” galambjaik vannak, menet közben el szokták hagyni a minőséget, és onnantól kezdve visszavonhatatlanul az eredménytelenséget rokontenyésztik csupán. Mások meg, akik e fogalmakat és egyáltalán Ankert túlhaladottnak gondolják, nem hogy nincsenek túl azon, de meg sem értették.

– Ha van olyan tenyésztési metódus, ami jobb esélyt ad, mint a jót a jóval elv, akkor mivel magyarázod, hogy szerte a világon a bajnokok szinte kizárólag ez utóbbit vallják?

Százból kilencvenkilenc galambász megelégszik a szülők eredményével a párosításnál. A nagy számok törvénye alapján közülük kerül ki a bajnok is. A többiek persze őt követik, és hogy a tenyésztésről elég is ennyit tudni.

Ha bárkiben él az az egyáltalán nem üres romantika, hogy megbecsülje a Magyarországon tenyésztett galambokat (amik részben Ankerig vezethetők vissza), és dicsőséget szerezzen magának és számukra, akkor talán vissza nem térő alkalom ebből a remek kollekcióból meríteni. Ezt ugyanis minden kompromisszum nélkül teheti meg, hiszen ezek nem a nevükből élő kirakat-galambok, vagy papír alapon rokontenyésztett cserebogarak! Ezek a  galambok a 08-as tagszövetség általános bajnokságát nyerték! A Halász galambok őseik legjobb tulajdonságait hordozzák, és képességeik magas színvonala soha, egyetlen szezonra sem kérdőjeleződött meg.