Kapcsolatom a postagalambokkal a Fejér megyei Pusztaszabolcson a szülői háznál kezdődött 12 éves koromban, csaknem 3 évtizede…..

2001-ben egy fórumos vita által Földing Norbert sporttárs barátságát sikerült elnyernem aki rengeteg jó tanáccsal, galambbal látott el! Köszönöm ezt ezúton is,:

– Köszönöm Norbi, köszönök mindent!

2004-ben beléptem a D-16-os pázmándi egyesületbe amit az idő tájt még Gulyás József galambász Ikon vezetett. Nagy örömmel fogadtak, sikerült hamar beilleszkednem a remek közösségbe. Pár találkozást követően rám ragadt a „Gesztenye” becenév amit Józsi-bá harsányan tapasztott rám, a:

-Kívülről szúrós-kemény, de belül szelíd! magyarázattal……

Szívesen emlékszem vissza az akkori időkre, a remek hangulatú gyűjtésekre, a velencei kiskocsmá-ban ünnepelt heti bontásokra:

-„Más világ volt!”

2007-ben megszületett első emlékezetesebb madaram a „Steiko” névre keresztelt „286”-os KH, aki 6 évesen még az egyesület Középtávú 1. Championja volt. Fia a „Kis Steiko” „172”-es KcsapH ugyanebben az évben a 3. Hosszútávú Champion lett. Emlékeimben élénken él e két kiválóság, vitték a hátukon az akkori gárda összteljesítményét, egyesületi rövidtávú Bajnokságban 1,5 ponttal lema-radva az akkori abszolút bajnoktól Kukkel Józseftől, ezüstérmes lettem!

Egy évtizedet töltöttem a D-16-ban……

Az élet úgy hozta, hogy párommal 2014. év végén költöznünk kellett, így kerültem Érdre majd a Derby Klubba….. A 2015-ös fiataljaim már itt röptettem. A rákövetkező évben Benesov győztes galamb fészektestvére a 383-as már a harmadik fiatal versenyemen villant egyet, Jihlavából 8. lett a nagylistán! Tetszett a hatalmas galambtömeg, a széles berepülés, tetszett a pénznyeremény lehetősége, a gyűjtések hangulata, a rengeteg látszólag motivált sporttárs! Galambjaim nagy részét ekkor még Földing Norbert madarak alkották, mellette pár tehetségesebb sporttárs ajándék madaraival próbálkoztam. Kerestem a jót, a még jobbat, viszont nem végeztem tudatos tenyésztést. Jót a jóval tettem, vagy amit úgy gondtam, hogy passzolhatnak egymással…..

2016 legnagyobb sikere, egyben galambászatom egyik legszebb győzelme a „15-13-02384”-es KH-hez köthető. Apai ágról Kukkel József sporttárs galambja „Bem Apó” -aki zsinórban 4X 1. díjat repült- X Csordás T unoka. A „429” KkH fia Józsinál Tagsz 1. díjat szállt, lánya Tagsz. 1. középtávú Champion volt. Anyai ágról F. Norbi , Ali H X Ladykiller unoka. Masszív, zömök galamb, testalkatra inkább az Apjára hasonlít. Viselkedésében modoros, fészekszerető, vringer, intelligens! Erről a versenyről egy félkör leírása után az antennára huppant, majd pár másodperc múlva eszmélt és igyekezett párjához.

Klasszikus özvegy módszerben versenyeztem mindvégig, csak hímeket küldtem. Mivel váltott műszakban dolgozom, így feleségem segített a hétköznapokon a felkészítésben, fontos feladatot látott el:

-Ezúton köszönök neked is mindent! 😊

Éves kezelési tervet követve lettek készítve minden szezonra a madarak! Nagy gondot fordítottam az állomány szintű kezelésekre, hogy szezon közben ne kelljen, vagy ritkán kelljen gyógyszerekhez nyúlni! Lehetőség szerint kerültem a több helyről való behozatalokat, tenyészidőszak megkezdése előtt 1,5-2 hónappal már nem érkezhetett madár a dúcba! Fiataljaim 4 kötelező oltást követően 25-40 tréningen vettek részt és a versenyeken. Fontosnak tartottam a ház körüli 1-1,5 órás erőnléti edzéseket amikor már stabilan falkáztak, kellett a kondi a későbbiekben! A versenygalambokkal nem neveltettem fiatalt, 2X letojhatott párjuk, majd leözvegyítettem! A rövid-középtávú utaknál hetente akár több tréninget kaphattak váltakozó távolságokból, annak függvényében mit kell repülniük hétvégén. A ház körüli tréningeket, hol rájuk bíztam a kijáró nyitva hagyásával, hol kizártam őket 1-1 órára, ennek sem volt meghatározott formája, figyelve a viselkedésüket ahogy éppen jónak gondoltam! A rendkívüli terhelésnek köszönhetően a kevés versenygárda közül egy volt az enyém, akinél 3 maximum 4 tollon lett vége a 12. út után a versenyeknek. Volt olyan madár aki a szezon végéig mindössze 2 tollat dobott! A legjobb minőségű magokat kapták fázisosan etetve, a hét elején kevesebbet, a hét vége felé többet + ráetetéssel…. Szépen felfújtam őket mint egy lufballont, hogy a verseny napján kirobbanó formában legyenek!

2017 újabb sikerekkel kecsegtetett, az „539” Sötétderes H elkezdett tündökölni….. Ismét sikerült egy nagy versenyt nyerni a Derby Klubban 583 km Döbeln-Leschenből 6074 galamb ellenében, annyi plusszal az előző évihez képest, hogy most abszolút győzelem született, a csapatelsőséget is én zsebeltem be! Előző héten 2 perc alatt csapatunk lett, „összeértek” a galambok , nagyon jó formát mutattak! Hiányzott a csapatból az élgalamb, így számtanilag nem volt esélyünk kimagaslóan szerepelni, viszont az elmúlt két évtizedben nem voltak ennyire egybe a galambjaim.

Norbi tanácsára a hosszú útra befizettem mindet pénzdíjra!

-„Ha valamikor érdemes fogadni rájuk, az most van!” , mondta……

Megfogadtam tanácsát mint mindig és megint igaza lett, megnyertünk egy csodaszép versenyt!….

A Döbeln győztes „15-D-934539”-es DeresH fiatalként érkezett, -feleségem kedvencei a deresek-, Kis Lacitól barátom gyűrűzött 6 db-ot, egyikük az „539”-es lett……

2016-ban egy Benesov versenyen alulról érkezett 3. galambként a dúcba, a többiek mind irányból! Gyanús volt, felhívtam Malomsoky sporttársat aki mögöttem lakik cc. 8 km-el, hogy véletlen nem látott e arra egy galambot az övéivel. Tibi egyből rávágta, de itt volt a 2. galambommal egy nagy sötét hím, -bosszankodott, mert kizökkentette az ő galambját is! –

-Azt keresed?

-Azt-azt! 🙂 az „539” ekkor túllőtte magát, visszafele már sok időt veszített. Ha akkor irányból ér-kezik kitérő nélkül, szintén díjközelit repülhetett volna…..

Megtette helyette egy évvel később Döbelnből ahol a dobogó legfelső fokára állt, majd az utolsó versenyen 813 km-ről is Kriwitz-ből, ahonnan kitartó szárnyalás után 2395 galamb ellenében az első10-be landolt…….!  Mindeközben a tenyészetben az „ODIN” névre keresztelt kiváló DeresH és a Hu 11-D-47300-as Kukkel József tenyésztette KT, a „SZUPERDERES” testvérpár szüleivé lettek…. A 2018-as versenyszezon úgy telt, hogy a két édestestvér egymást előzgetve érkezett minden távról, ritka sportélményt nyújtva számomra. 11 útra vetítve, a Hu 17-R-119038 „SZUPER-DERES 038” DerH hétszer – 7X! – érkezett elsőként a dúcba, háromszor egyszerre jöttek a „SZU-PERDERES 005”-el! 2018. Július 20.-án 752 kilométerről Magdeburg versenyről a Derby Klubba 15.-ként 3122 galamb ellenében a „005” landolt elsőként, testvérét soha többé nem láttam, űrt és kérdőjeleket hagyva ezzel galambász lelkemben……

Nemzeti Sport H kategória 3., Nemzeti Sport G kategória 4. lett…..

A „SZUPERDERES 005” Deres hím Hu 2020-02-72570 DerH egyéves fia a 2021-es Lipcse Szuperkupáról 640 km-ről Derby Klub 19. / 112 Tenyésztő 1309 galambjából, nemzeti 66. közel 1000 Tenyésztő 9628 galambjából!

-Jóval többre vittem, mint azt reméltem!

Voltam régió kétszeres Hosszútávú Bajnoka, voltam régió Fiatalok Bajnoka majd rá következő éveben lettem barátom mögött ugyanezen bajnoksági formában ezüstérmes. Voltam 4. közel 450 tenyésztőből a Derby Klub Hosszútávú Bajnokságán, előztem meg számomra nagy tiszteletben álló sporttársak rendkívüli állományait, lettek mesés díjaim, nyertem hatalmas pénznyereményeket, fogadtam számtalan jóleső gratulációt, és végül de nem utolsó sorban rengeteg szép élménnyel gazdagodtam!

A „038” DerH elvesztése olyannyira mély nyomot hagyott bennem, hogy már akkor a visszavonulást tervezgettem…. Hosszú évek következtek, nyűglődtem, nem találtam helyem. Időközben a Derby Klub is megszűnt létezni…..

2019 őszén megszületett Patrik fiam, teljesen átértékelődött általa a prioritás, melyet 2021 Decemberében Hanna lányom születése hatványozott……

2022-ben az utolsó pillanatban átigazoltam a 12-es Tatabánya Tagszövetségbe. Leghátsó dúcként, az elsőhöz képest 75 km-el távolabb. A D-19 Mány egyesületbe nyertem felvételt, ahol szeretettel fogadtak bennünket.

-Ezúton köszönöm hajdani Pfendert Antal -Tóni-bácsinak-a felém irányuló bizalmát, a sporttársak-nak azt, ahogy fiammal törődtetek!

Humpolecből megadatott, hogy Patrikkal, Hannával és feleségemmel Brigivel együtt éljünk át így négyesben egy kerületi 1. díjat 74 tenyésztő 1842 galambja ellenében közel 1,5 perces előnnyel 353 km-ről! A győztes„Hu-2020-13-40956-os”KH-et ifj. Tarczi Ferenc „Fricibá” barátom gyűrűzte….

Luckau verseny 620 km-es távját bombasztikus egyéni teljesítménnyel és csapateredménnyel zártuk! A tagszövetségi győztes „Hu-2019-13-30737”-es KcsapH-et szintén ifj. Tarczi Ferenc barátom gyűrűzte. Több tagszövetség (12+13+29 Kelet) összevont listája alapján 123 tenyésztőből egyéni 3. díjas valamint csapat 1. lettem….

A 2022.-es évet a 12. Tatabánya Versenykerület Hosszútávú Bajnokság Ezüstérmeseként zártam úgy, hogy lényegében a galambok különösebb segítség nélkül mindent maguktól oldottak meg. Egyéb motiváció hiányában a 2023 év csak úgy-valahogy, nagy nehezen eltelt. Az ezévi fiatalokat magán-úton Sopronból délutáni engedéssel 175 km kezdőtávval indítottam! -majd 4-5X hasonlóképp- A kevés madár közül mely ezt a nem mindennapi kihívást másnap délig meg tudta oldani, az aukción fellelhető „91806”-os KH hajdani Bors László hírhedt 600-asának unokája, és a „206” KkH lánya „91808” KkT…….

Aukciómon elérhetőek a fent említett 2 darabon felül, az elmúlt évek legkiválóbb versenygalambjai-nak közvetlen leszármazottai, testvérei. Fonalként fut vérükben minden jóság amiben makacsul hit-tem:

-“Kiváló madár csak kiváló madártól származhat!”

Velük képzeltem el egykoron egy egyedi és utánozhatatlan állomány szilárd alapját! Szüleik, testvéreik által válhattam ismerté, szerezhettem számtalan barátot, szerepelhettem akár itt a www.galambaukcio.hu oldalon, mely lehetőséget ezúton is hálásan köszönök! A Galambaukció kollektíváról néhány gondolatot szeretnék megosztani a tisztelt olvasókkal.

Nagyon köszönöm Mónikának, Péternek és Ágostonnak az 5 éven át tartó rendíthetetlen közös munkát! Rengeteg feladat várt ránk a cikkek véglegesítéséig, a profi fényképek elkészültéig, a kapcsolattartáson át a galambok kiszállításáig, melyet rendkívül hatékonyan oldottunk meg együtt csapatként! Örülök, hogy részese lehettem! A számtalan elégedett vásárlói visszajelzés úgy az írásaimmal mint a galambokkal kapcsolatban nem lehet véletlen! Gratulálok az idei évhez a kollégáknak, további sikeres munkát kívánok!

-Hajrá Galambaukció!

Jelenleg az egzisztenciám megteremtése, a két gyermekem megfelelő támogatása életútjuk kezdetén annyi energiát elvesz, hogy nem marad a galambászatra. Megszületett a végleges döntés!

A dúcom, rögzítőrendszerem már eladásra került, e kilenc kiválóság maradt még hátra! Szeretném, ha jó kezekbe kerülnének és utódaik legalább annyi örömet okoznának új tulajdonosuknak, mint nekem anno ők, vagy felmenőik!

Az elmúlt években rengeteg szép élménnyel gazdagodtam, köszönöm Sporttársak!

Minden jót kívánok, egyben köszönöm előre a vásárlók megtisztelő bizalmát!

-“Az élet nagy győztesei nem mindig azok akik a leggyorsabbak, vagy a legerősebbek!

Előbb vagy utóbb győztes lesz aki elhiszi, hogy képes rá….” !

Üdvözlettel : Szalai Gábor