/Milyen szempontok alapján szerezzünk be postagalambokat?/

Az aukciós oldalt lapozgatva gyakran eszembe jutnak a 80’-as, 90’-es évek nyugat-európai galamb beszerzései. Ebben az időszakban nagyon nehéz volt a számunkra megfelelő galambot vásárolni. Lehetetlennek bizonyult az akkori külföldi sztárokat meglátogatni, ha nem volt ismerősünk az ajtók meg sem nyíltak előttünk. Arról álmodozni sem mertünk, hogy az akkori híres galambok leszármazottjaiból vásárolni tudjunk. Az anyagi helyzetünk, és a kelet-európai mivoltunk végett nem kezeltek  azonos rangú partnernek a nyugati galambászok, sohasem tekintettek ránk úgy, mint a német, kínai, tajvani, vagy más nyugateurópai vevőkre. Ha nagy nehézségek árán, sikerült elérnünk, hogy fogadjanak bennünket, még el kellet utazni háromezer kilómétert, fizetni a szállást, elkölteni egy halom pénzt az étkezésre és nem utolsó sorban a madarakra. Egy, két évig élt a remény, hogy megszereztük a „csodát, a jó örökítőt”, de általában maradt a keserű valóság, hogy nem sikerült jobbat behozni a saját madarainknál. Arra is volt példa, hogy olyan madárral ajándékoztak meg, amelyet szívem szerint már ott visszaadtam volna.

Természetesen akkor is voltak kivételek. Szerencsésnek mondhatom magam, mert találkozhattam az akkori hírességek közül olyan nagyszerű galambásszal, mint Luis Van Loon, aki egy igazi úriember volt, egy életre mély benyomást tett rám. Annak ellenére, hogy sztárgalambász volt, a fél világ az ő madaraival versenyzett, mégis megnyílt előttünk.

A hosszú bevezetőt azért tartottam fontosnak, hogy értékelni tudjuk azt a lehetőséget, amit a „Galamb Aukció” árverezési oldal kínál számunkra! Megkímél bennünket a fent felsorolt kellemetlenségektől, továbbá lehetőséget biztosít, mindenki számára a neki legszimpatikusabb, legmegfelelőbb galambok beszerzésére. Figyelve az oldalt, az első évekhez képest egyre több minőségi madár szerepel hétről hétre az árverési oldalon. Minden érdeklődő találhat magának megfelelő minőséget, nem is elérhetetlen áron. Azt gondolom, ha körültekintően, célirányosan választunk magunknak, nagyobb valószínűséggel, megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet és kevesebb kellemetlenség ér bennünket. A „Galamb Aukciós” oldalnak és a tenyésztőknek is az az érdeke, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő madarakat.  Emellett én is szeretnék némi útmutatást adni, abban, hogy milyen szempontok alapján próbáljunk galambot vásárolni.  A bölcsek köve nyilván nem nálam van, de a galambászatban szerzett tapasztalataim segíthetnek azoknak, akik nehezebben igazodnak el az oldal által kínált madarak kiválasztásában.

Ahhoz, hogy eredményes versenyzők lehessünk, véleményem szerint három elengedhetetlen tényező szükséges. Első, a megfelelő körülmények megteremtése. Ez elsőre egyszerűnek tűnik, de nagy szakértelmet, és körültekintő munkát igényel. A rosszul felépített galambászat sok keserűséget okoz. Ha vért izzadunk, akkor sem jönnek a várt eredmények, hiába vannak kiváló galambjaink. Második legfontosabb maga a tenyésztő. Sokszor gondolkodom azon, hogy egy egyszerű szakma elsajátításához is három négy év intenzív tanulásra van szükség. A galambásznak saját magának kell megszerezni a megfelelő tudást. Véleményem szerint a galambászat sokkal összetetteb, mint egy egyszerű szakma elsajátítása. A harmadik és talán a legfontosabb a jó minőségű postagalamb!

Milyen szempontok szerint válasszuk ki a számunkra legmegfelelő egyedeket? Vegyük sorra, milyen okok végett vásárlunk madarakat.  Ha most kezdünk el galambászni, és nem akarunk évekig egy helyben toporogni. Nagyon fontos, hogy körül tekintők legyünk. sok információra van szükségünk, nehogy rossz döntések sorozatát kövessük el. Először fel kell mérni a lehetőségeinket, majd lehetőleg elérhető célokat kitűzni magunk elé. Ha ez megtörténik próbáljunk meg érdeklődni az oldal vezetőjétől, hogy a szezon alatt milyen tenyésztők fognak részt venni az árveréseken. Véleményem szerint legszerencsésebb két, maximum három olyan tenyésztőt kiválasztani akiket emberileg is el tudunk fogadni, és maradéktalanul meg tudunk bízni az általa kínált madarakban. Próbáljunk minél több információt gyűjteni arról, hogy milyen eredményekkel bír az adott tenyésztő, győződjünk meg arról is, hogy milyen madarakkal versenyez, hány éve eredményes a versenyzésben, milyen referenciával rendelkezik és más tenyésztőknél hogyan repülnek a tőle elkerült galambcsaládok. Ha módunkban van próbáljunk személyesen, vagy telefonon kapcsolatba kerülni a tenyésztővel, esetleg a tőle elkerült galambokkal ismertté vált tenyésztőkkel, hogy minél több olyan információhoz juthassunk, amely megkönnyíti számunkra a kiválasztást. Nagyon fontos a tenyésztők kiválasztásánál, hogy meggyőződjünk arról is, hogy az általunk kiválasztott tenyésztő milyen konkurenciával szemben röptet együtt egy adott helyen. Továbbá, nagyon fontos az is, hogy legalább olyan, vagy nehezebb körülmények között legyen a galambháza, mint a sajátunk. Ez alatt azt értem, hogy a kerület olyan részén lakik ahol nehezebb élversenyzőnek lenni, a berepülése nem esik a tömegvonzás irányába, nem támogatja állandóan az uralkodó szélirány, továbbá erős konkurencia ellenében éri el az eredményeit.

 Ha túl vagyunk a tenyésztő kiválasztásában, jön a legnehezebb feladat, a legmegfelelőbb madarak kiválasztása. Mindig abból induljunk ki,  hogy egy tenyésztőnek legjobb esetben is csak maximum négy öt kiváló versenyzője, és egy-két jól örökítő tenyész párja van. Tehát, ha vásárolni szeretnénk legszerencsésebb az őszi kollekcióból válogatni, mivel a szezon végi fiatalokkal általában  már nincs semmi célja  a tenyésztőknek, a legjobbak is eladásra kerülhetnek, míg tavasszal nyilván maguknak is szükségük van a legkiválóbb madarakra fiatalokra. Nekem a eredményes tenyészpárok nagy százalékban az őszi beszerzésekből kerültek ki: CSÁKÁNY, DYRK, stb..

Nem feltétlen javaslom, főleg azoknak akik új állományt akarnak építeni, hogy a versenyzésből kiöregedett galambokból, vagy a tenyésztésben nem használható madarakból válasszanak. Meg kell próbálni kiszűrni azt, hogy ki akar selejtezni az árverési oldal segítségével, ki az aki meg akar szabadulni a már használhatatlan jószágaitól. Lényeges eleme a választásnak az is, hogy milyen távon szeretnénk eredményesek lenni. A kiválasztott tenyésztő lehetőleg azokon a távokon  legyen eredményes, amelyeken mi is szeretnénk eredményesen versenyezni! Ma már szerencsére minden eredmény elérhető a „galambom.hu” oldalon, ezért érdemes a licit előtt körültekintően átnézni a kiválasztott tenyésztők eredmény listáját. Meg kell tanulni olvasni az eredményekből! Minden adatra szükségünk van ahhoz, hogy megfelelő következtetéseket vonjunk le az adott listákból. Fontos a megtett kilométer, az induló létszám, az elért helyezés, a sebesség, a résztvevő konkurencia és a dúc pontos elhelyezkedése is. Minden vásárlás előtt gondoljunk arra is, hogy egy tenyész pár két galambból áll. Ngyon fontos, hogy a két galamb passzoljon egymáshoz. Lehetőleg olyan családokból válasszunk amelyek azonos távon nyújtanak kiváló eredményeket. Nagyon ritkán fordul elő, hogy értékes utódokat kapjunk egy hosszútávon jól teljesítő családból származó galamb és egy rövidtávon jól teljesítő famíliából származó madár párosításából. A matematika azt mondaná, hogy jó középtávú madarak kelnek az ilyen párokból, de általában sem rövid, sem hosszú, de még középtávú nyerők sem kelnek. Nyilván kivételek itt is lehetnek.  Minél több információ birtokában vagyunk annál valószínűbb, hogy számunkra megfelelő galambot tudunk beszerezni. Figyelve az oldalt nem mindig a legdrágább madarak a legjobbak. Itt szeretném még idézni Szappanos István barátomat, aki szerint három fontos tényező szükséges az eredményes galambászathoz: „Egészség, egészség, és harmadszor is egészség!”. Nyilván ez akkor is igaz, ha a fentebb említett feltételek adottak. Ezért fontos az adatgyűjtésnél, hogy az általunk kiválasztott tenyésztő milyen egészségben tartja az állományát. Lehetőleg olyan stabil egészséggel bíró tenyészetből válasszunk amelyhez később nem kell állatpatika, vagy állatkórház! Véleményem szerint egy közepes minőségű egészséges és formában lévő madár mindig megelőzi azt a kiváló képességű  egyedet, amely terhelve van némi betegséggel és formán kívül van, ezért nagyon fontos, hogy csak maximális egészséggel bíró állományból származó egyedre nyomjuk meg az „ENTER” gombot!

 Talán egyszerűbb azoknak a tenyésztőknek a dolga, akik a meglévő állományukon szeretnének javítani, az árverésen vásárolt madarak segítségével. Nyilván ebben az esetben is fontos a fentebb említett szempontok betartása, de itt már sokkal egyszerűbb az a tenyésztő kiválasztása, akinél valószínűleg megtalálhatjuk a nekünk megfelelő galambot. Ebben az esetben általában egy-két olyan egyedről van szó, amelyik segíthet nekünk az állományunk megerősítésében. A licitálni szándékozott madarakat nagy körül tekintéssel válasszuk ki. Minden galambnál jelen van a madár származási lapja, és a felmenők eredményei. Azt tartom szerencsésnek, ha az apai és az anyai ágon is sok élgalamb szerepel a származási lapon. Nagyon sokszor előfordult már, hogy le kellett mondanom az erősítési szándékaimról, mert meggyőződtem arról, hogy a kiszemelt madarak semmivel sem jobbak az én madaraimnál, az egészségről nem is beszélve.  Ha erősíteni szeretnénk csak hibátlan, kiváló családból származó és maximális egészséggel bíró egyedet válasszunk, de még ez sem jelent garanciát a sikerhez. A németek szerint a jó tenyész pár kialakításához a két kiváló galamb mellett elengedhetetlen tényező a „SZERENCSE”. A szerencsét viszont nekünk kell megidézni azzal, hogy megfelelő körülményeket teremtünk és körültekintően állítunk párba két galambot. Ha az első kísérletünk nem sikerült, próbáljuk meg a beszerzett egyedet átpárosítani. Végezetül szeretnék néhány szót ejteni a beszerzés öröméről. Vannak olyan sporttársak akik a beszerzés öröméért vásárolnak madarakat. Itt nyilván előtérbe kerülnek a divat galambok. Sok tenyésztőnek  nagy örömet jelent egy hatalmas pedigreevel rendelkező madár beszerzése. Én azt gondolom, ebben az esetben sem mellékes az általam felsorolt feltételek figyelembevétele. Az oldal vezetőjével beszélgetve úgy érzem, hogy az ő személye garancia arra, hogy az oldalon kínált galambok között mindenki talál számára megfelelő madarat.

 Remélem sikerült némi útmutatóval szolgálni azoknak a sporttársaknak akik valamilyen célból vásárolni szeretnének a „Galamb Aukciós” oldalon.

                             Sporttársi üdvözlettel: Tóth Imre