Takács Gábor sokszoros bajnok bemutatása szükségtelen ismertsége okán, és mert több alkalommal készült már róla az árveréseit felvezető írás.

A 2023 évi eredményei töretlenül olyanok, amelyekre felkapja a fejét az ember. Gábor egy nagyon erős, nagylétszámú és igen nehéz programot kiíró tagszövetségben képes hosszabb ideje dominálni, ami véleményem szerint világszinten is figyelemre-méltó teljesítmény.

– Gábor, gratulációm után hadd kérdezzek arról, hogy állományodban milyen változások történtek mostanában?

„Ragaszkodom azokhoz a galambokhoz, amik nálam régóta eredményesek. Évente csak 1-2 galambot hozok be kipróbálni a tenyésztésben. Ezeket a régi 51-es vonalamhoz párosítom, és ha így bizonyították értéküket, akkor gondolok bármi más párosításra. Ezen a folyamaton ment végig az a két galamb is, melyek pillanatnyilag a legjobb tenyészpáromat alkotják. A hím Ji Jie tenyésztése, a párja a szlovákiai Kvál Tibortól jött, és a Limburg vérvonal örökségét hordozza. Az olimpiára kijutott fiuk Frodó, de már a nagyváradi olimpiára is került ezekből, továbbá három másik fiukat is kevés választotta el ettől a dicsőségtől. Volt már nekem tenyészpárom, amiből két olimpiás galamb kelt, de azt hiszem ez elég nagy ritkaság.”

– Nekem hallatlanul tetszik, hogy nem kapkodsz és nem a divat alakítja az állományodat, hanem te magad, és biztos butaság is lenne megkérdezni, hogy akarsz-e ezen változtatni.

„Volt idén egy érdekes eset, amit nem szoktam csinálni. Váradi Aladár hívott fel, aki Sokorai Csabával galambászott együtt, hogy az állomány felszámolása során megmaradt néhány galamb, nézzem meg őket Eszem ágában sem volt galambot behozni, de miután Aladár azt mondta, hogy akkor mindet selejtezi, elhoztam 13 hímet, amelyek egyébként kézből teljesen jónak tűntek. Márciusban kiszoktattam, majd hamarosan tréningekre küldtem őket. A várakozásnak megfelelően sok volt a veszteség, de ketten végigcsinálták a szezont, ráadásul az egyik 13 helyezést szállt, 6391 díjkilométert teljesített és tagszövetségi első hosszú távú champion lett! Ezért a Halálfia nevet kapta. Hét hosszútávon helyezte magát zsinórban, ami egy csoda. Ha belegondolok, statisztikailag nem is csoda, tényleg ilyen az arány a jó galambászoktól való madaraknál, hogy kb 13-ból lesz egy rendkívüli.” 

A galambjaidról korábban az terjedt el, hogy a középtávos képességeik miatt nyersz ilyen nagyokat. Az, hogy a győri kerület folyamatosan növeli a versenytávokat, nem hozott hátrányos helyzetbe?

„A hosszútávos eredményem nem csak a „Halálfia” miatt lett jó. Galambjaim mindig is megoldották a hosszútávot, és úgy veszem észre, hogy a Limburg vér kifejezetten erősíti ezt a képességet. A mezőny veszteségei 350km körül a legnagyobbak. Szerintem akkor vesznek el a rossz galambok. Azok a galambok, amik eljutnak Hannoverbe (740 km), már kiszelektált társaság, és nincs is belőlük sok veszteség.”

– Tisztában vagyok vele, hogy egyre butább kérdéseket teszek fel, de mi a titok?

„Ha egészség megvan, akkor az utak végére a jók maradnak a dúcban, amiket meg kell becsülni, szerintem ez a lényeg. Sokan még mindig a gyógyszerekben keresik a megoldást, de a gyógyszerekben nincsen csoda. Három hetente elég kezelni, sőt az utolsó út előtt akkor sem szoktam, ha az a harmadik hétre esne. Ronidazolt és ampróliumot használok, ha netán szükség volna rá, akkor Linco-spectin port, vagy az ősrégi Neo-Te-Sol-t.”

Az árverésre 20 fiatal lesz bocsátva, augusztusi-szeptemberi kelésűek.

Lesz benne egy közvetlen az 51-ből, lesz a Pacquiao-ból, a többségük a legjobb versenyzők szezon utáni keltéséből származik.