Első találkozásom a Postagalambokkal 1996-ban 12 éves koromban történt, a szomszéd utcában élő galambász madarait figyeltem. A levegőben cikázó mozgásuk látványa megragadt. Napokig nyűglődtem a felelős állattartás kérdésén, majd felkerestem gazdájukat aki ajándékba adott pár darabot,  ettől a pillanattól kezdve „sorsom el is dőlt! Galambász lettem…..

               A faluból versenyző sporttárs Forgó József -Dodi-bácsi- adott párokat melléjük, velük próbálkoztam. Nagy öröm volt mikor a nagyjából 3 km-re lévő templomtoronytól hazataláltak a fiatalok. Egyre-egyre növeltem a távolságot, elkezdett komolyabban foglalkoztatni a téma szakirodalmakat bújtam. Marketing és Reklámügy irányú záró szakdolgozatom már a Postagalmbászatról írtam. 2005-ben kezdődött versenyszerű galambászatom a D-16 Pázmánd egyesületben, Gulyás József szárnyai alatt. Szívesen emlékszem vissza az akkori időkre, a remek hangulatú gyűjtésekre, a velencei kiskocsmában megünnepelt heti bontásokra. – „Más világ volt!”

2007-ben megszületett első emlékezetesebb madaram a „Steiko” névre keresztelt „286”-os KH, aki 6 évesen még az egyesület Középtávú 1. Championja volt. Fia a „Kis Steiko” „172”-es KcsapH ugyanebben az évben a 3. Hosszútávú Champion lett.

Két kiválóság, vitték a hátukon az akkori gárda összteljesítményét, egyesületi rövidtávú Bajnokságban 1,5 ponttal lemaradva az akkori abszolút bajnoktól Kukkel Józseftől, ezüstérmes lettem. Csaknem egy évtizedet töltöttem a pázmándi közösségben, majd 2014-ben Érdre költöztünk és innen már a tavaly készült cikkben olvashatóan folytatódik történetem :

2022-ben az utolsó pillanatban átigazoltam a 12-es Tatabánya Tagszövetségbe. Leghátsó dúcként, az elsőhöz képest 75 km-el távolabb! A D-19 Mány egyesületbe nyertünk felvételt, ahol szeretettel fogadtak bennünket.

– Ezúton is külön köszönet Pfendert Antal -Tóni-bácsinak-, a hozzám irányuló bizalmáért, a sporttársaknak azért ahogy Patrik fiammal foglalkoztok.

Ő már 3 évesen igazi galambásszá válhatott a segítségetekkel!

A szezon elejét elengedtem, sokáig hagytam egymással a párokat, hátha kitartanak a srácok a végsőkig az általunk preferált hosszútávú versenyekig. Ez volt idén a legjobb taktikai húzásom, számomra meglepő eredménnyel zártuk az évet.

-Hogy miért?

Ugyanolyan magabiztosan álltam elébe a szezonnak ahogy mindig, de nem az összeszokott gárda állt rendelkezésemre. Tavaly úgy döntöttem -ahogy ezt írtam is a fent linkelt cikkben!-”egy lépéssel hátrébb lépek a versenyszerű galambászat velejáróitól”, melyhez tartva magam az eddig legjobban teljesítő versenymadaraim egytől-egyig elkerültek a háztól. Maréknyi sereggel vágtam neki az ismeretlennek, 32 Hímet neveztem. A szezon elei magántréningek egyikéről az idénre legjobbnak gondolt kétéves Deres hímem nem tért haza, az első utak valamelyikéről pedig a másik kétéves reménységem……

– Mi lesz így, van értelme folytatni?

– Lett!

Adott kerületben egy fő versenyszezonon belül átlagosan 12 versenynél nyílik alkalom a győzelemre, melyből idén kettő a „Szalai-Kis” dúchoz köthető!

2022.05.15.-i Humpolecből megadatott, hogy Patrik fiammal, Hanna lányommal és feleségemmel Brigivel együtt éljünk át egy Versenykerületi 1. díjat 74 tenyésztő 1842 galambja ellenében közel 1,5 perces előnnyel 353 km-ről! A győztes „Hu-2020-13-40956-os” KH-et ifj. Tarczi Ferenc „Fricibá” barátom gyűrűzte 2020-ban. A verseny hetében mutatta magát, de kosarazásnál vékonyabbnak találtam a megszokottnál, ezért végül nem tettem a főcsapatba. Gondolta majd legközelebb jobban figyelem a formajeleket! Dúcon belül is elképesztő 13 percet vert a második galambomra! Sok mindent megéltem, ekkora különbséget galamb és galamb között ilyen rövid távról ugyanazzal a felkészítéssel még nem! Ő győzni akart és győzött! E győzelem döbbentett rá, hogy van keresnivalónk az élmezőnyben itt is,  tele ambícióval folytattam a munkát……

2022.07.17.-én két hónappal később került sor a második Kerületi 1. díjra. Méltó zárása volt e verseny egy áldozatokkal teli, kaotikus főszezonnak, nagyban hozzájárult az összetett Hosszútávú eredményhez! Luckau verseny 620 km-es távját bombasztikus egyéni teljesítménnyel és csapateredménnyel zártuk! A tagszövetségi győztes „Hu-2019-13-30737”-es KcsapH-et szintén ifj. Tarczi Ferenc barátom gyűrűzte. A több tagszövetség (12+13+29 Kelet) összevont listája alapján 123 tenyésztőből egyéni 3. díj, csapat 1. lettem. Mostanra a 29 Kelet eredményeit törölték, így két Tagszövetség (12+13) 91 tenyésztőjének 1027 madarából 2. díj,  a  2., 10., 40. galambbal pedig csapatgyőztes lettem!

Lett ez évben is kimagaslóan teljesítő madaram, a „Hu-2020-02-72581” KkH Tatabánya Tagszövetség legjobb Hosszútávú galambja lett három remek 580 km feletti szárnyalással….

– Néhány gondolat, jó tanács következik!

A gyógyszerhasználatot a szezon kezdetétől kerülöm. Amiben makacsul hiszek az a dúc tisztasága, a túlzsúfoltság kerülése, a minél nagyobb légköbméter minél kisebb létszámra. Nálam a 36 férőhelyes versenydúc 6X3 méteres 3 részre osztva. A következetes téli kezelési terv elvégzése elengedhetetlen a szezonbéli egészség  fenntarthatósága érdekében. Szezon végeztével a galambok pihennek, összpontosítaniuk kell a vedlésre. Csak természetes anyagokkal védekezünk, megelőzünk, vitaminokkal támogatjuk őket. A vedlés végeztével kezdődik a „tisztítás”. Novemberben Salmonella elleni védekezés-oltás. Decemberben Tricho-Kocci kezelés + féregtelenítés majd Paramixo elleni oltás. Január hónapban Felsőlégúti kezelés. Februárban Clamydia elleni kezelés -sokan nem hisznek benne, sebaj.- Közevetlen a szezont megelőzően Április hónapban egy komplex, több komponensű mindent átfogó kezelés. Ezt ha tartani tudjuk, a galambok makulátlan állapotban vághatnak neki a főszezonnak!

„A Hosszútávú Bajnokságot télen lehet megnyerni!”

Fiatal madaraknál kiemelten fontos a 21-23 napos korban kapott első, Paramixo elleni védőoltás, kifejezetten immunizáló hatású! Ezt követően ki milyen anyagban hisz, 3 védőoltás legalább szükséges két-háromheti ciklusokkal  az első tréning megkezdése előtt. A megfelelő immunválasz NEM fogja elkerülni a fiatal gárdát, ha kórokozókkal találkoznak. Heti 1-2X védekezés a rettegett betegség ellen szerves savval. Heti 1X legalább jód, 1X vitamin, kerülni az édes-cukros készítményeket! 30 fokot meghaladó hőmérsékletben a fiatalok pihenjenek a dúcban. Idegen galambnak TILOS a dúcban tartózkodnia! Ha ezt tartani tudjuk, fiataljaink megfelelően felépített immunrendszerrel, egészségesen mehetnek a közösségbe.

Csak kiváló egészségben tartott fiatalból lehet kiváló versenygalamb!

Fotón az aukcióra került 600-as unoka, még hónapokkal ezelőtt……

Jutott őszre is büszkélkedni való. A Maraton klub által rendezett Országos, Magyarország legkeletibb pontja -GARBOLC hármashatár- versenyről egy, a fent már említett 84-es vonalból származó fiatal madaram Zóna egyéni 3. díjat szállt, ezzel Zóna Csapat 2. lettem. E verseny érdekessége, hogy a megszokott berepülési iránnyal (É ill. Ny -i) ellenkező, Keleti irányból került megrendezésre.

Darwin szerint:

” Nem a legerősebb faj képes fennmaradni, nem is a legokosabb, hanem amely legfogékonyabb a változásokra! “

Referenciáim közül kiemelném Stróbli János sporttársat a Szigetközből, aki nagyon szép élrepüléseket tudhat magáénak a 84-es vonalamból továbbtenyésztett madarakkal. Tóth János sporttársat az Észak-II Tagszövetségből, aki főleg nehéz versenyeken reptetett kerületi díjakat szintén a 84-es vonalból származó galambom gyerekeivel. „Aranypárjának” tojó tagja egy általam tenyésztett madár.

Az aukcióra idén is megpróbáltam legjobb tudásom szerint továbbtenyésztésre alkalmas fiatalokat alkotni. Akad köztük a fent említett 84-es vonalamból egy Deres fiatal tojó „Spes”, a „Remény Istennőjének” nevét viselve! 🙂 – Több mint ajánlott!

A Pintér Zsoltitól vásárolt  „Kicsi Bulck” gyerekét aukciós kuriózumként tettem fel, apja a 41-es deresem lányával volt párban. Elképesztő alkati adottságokkal, értelemmel megáldott KH! Apai féltestvérei Olimpikonok Zsoltinál! Anyai ágon a „41”-es Deres Hímem áll, aki bár máshol tenyészt tavaly óta, eredményei vitathatatlanok…..

Apja az „539” DeresH, a legkiválóbb versenygalambom!

A „Hu-19-11-43241” Deres H pedig

2./ 2654, 4./ 6832 g. 571 km
8./ 1046 g. 328 km
11./ 1412 g. 640 km
17./ 3593 g. 670 km
18./ 1453 g. 204 km
20./ 1006 galamb 442 km
2021 Nemzeti I. kategória 6.

A Bors Laci-bá -féle „600”-as aukcióra került két unoka közül a tojóról bizton állíthatom, nem sokan fogtak a kezükben ilyen minőségű madarat. Nem degradálva ezzel természetesen hím testvére adottságait. Nagyon jó választásnak bizonyult a tavasszal Földing Norbert barátomtól behozott „600”-as KH fia!

A Deres Hím testvérpárt pedig nem kell ragoznom……

Fotó: elöl a Kócsó J. Coppenolle, háttérben P. Zsolt Deres Bulck fia

Minden szezon végeztével Decemberig bezárólag mindössze 2-3 madár kerülhet be a dúcomba a téli kezelési terv kezdete előtt, ehhez makacsul ragaszkodom. A maximális tenyész létszám soha sem haladhatja meg a 15 párat melyből a sajátjaimnak legalább tíznek kell lennie! Kócsó Jánostól érkezett egy 100% Coppenolle madár, és legjobb reményeim szerint párjaként valamely hosszútáv specialista aukciójáról sikerül szereznem egyet, majd zárom az évet.

Pfendert Tóni-bácsitól jött pár fiatal madár, nem lehetett otthagyni őket! E több évtizede sikeres állomány tagjaival kiegészülve látom derűsen a jövőt. A kérdőjeles galambok, illetve amik a türelmi időm lejártával nem hozták az elvártakat, minden évben selejtezésre kerültek. Ehhez hozzáfűzném, csak olyan galambot adjunk tovább amelyet magunk is a tenyészetünkbe tennénk! Ezt tanultam Norbitól a  Mesteremtől, ez alapelveim egyike! A mostanában egyre többet látott adás-vételek különböző portálokon, melyek a „létszám csökkentés”, „tovább repülne”, „máshol csipegetne” címszavakkal vannak hirdetve és nem fiatal madarakról beszélünk, elkeserítőek!

Az elmúlt pár évben amit szerettem volna mindent megéltem. Voltam a Derby Klub régió kétszeres hosszútávú bajnoka, voltam régió fiatalok bajnoka majd rá következő éveben lettem barátom mögött ezüstérmes. ((Régiónk taglétszáma megfelelt egy tagszövetség taglétszámának. )) Voltam közel 450 tenyésztőből a Derby Klub összetett Hosszútávú Bajnokságán 4., idén pedig csak az Abszolút Bajnok tudott megelőzni Tatabánya Tagszövetség Hosszútávú Bajnokságán, pedig akadt az ellenfelek között egy részemről nagy tiszteletnek örvendő Hosszútávú Nemzeti Bajnok sporttárs is, számos kiemelkedően jól teljesítő sporttárs mellett! Lettek mesés díjaim, fogadtam számtalan jóleső gratulációt, végül de nem utolsó sorban rengeteg szép élménnyel gazdagodtam!

“A jövőnek sok neve van…..

A gyenge úgy hívja elérhetetlen. A gyáva úgy, ismeretlen. A bátor pedig lehetőségnek nevezi”!

Főbb eredmények 2022:

Tatabánya Tagszövetség Hosszútávú Bajnokság 2.

1. Bóbis Sándor

2. Szalai-Kis

3. Balázs Attila

D19-Mány egyesület Hosszútávú Bajnoka

1. Szalai-Kis

2. Balázs Attila

3. Pfendert Antal

2022.05.15.-e Humpolec verseny 352 km, Kerületi egyéni 1. díj (956 KH)

2022.07.17.-e Luckau verseny 620 km Kerületi egyéni 1. díj, csapat 2. (737 KcsapH)

Luckau versenyről 3 tagszövetség (12+13+29 Kelet) összevont listája alapján 123 tenyésztőből csapat 1. , egyéni 3. , (12+13) 91 tenyésztőből csapat 1. , egyéni 2.

„72581” KkH (Földing Norbert X Kóczián József -2XAladdin-)

Tatabánya Tagszövetség Hosszútávú Champion Hím 1.

Tatabánya Tagszövetség NB Hosszútávú Hím 1.

Garbolc -Hármashatár- verseny Zóna csapat 2., egyéni 3.

„ A győzelmek által a legtöbb mit tanulhatsz, hogy képes vagy rá!”

Üdvözlettel: Szalai Gábor