Édesapja díszgalambokkal foglalkozott, sikeres Angol Parókás és Magyar Fodros tenyésztő volt, innen jött a galambszeretet. Nyolc évesen tagja lett a Kispesti Díszgalamb Egyesületnek. Minden Szombaton a kispesti galambpiacon volt, ott találkozott először postagalambászokkal, de ekkor még nem igazán értette mik a valódi szépségei a sportnak. A katonaság után röpgalambokra váltott de csak hobbi szinten tartotta őket, sokáig ezek is maradtak kedvenceknek.

            2000-ben kezdte el komolyabban foglalkoztatni a postagalamb, majd 2004-ben tagja lett a gyáli A-60 egyesületnek. Megismerkedett idő közben Szűcs Sándorral a „Janssen Királlyal”, ő indított el az eredményességhez vezető úton. Általa jutott el akkori nagyok dúcaiba, tőlük igyekezett minél többet tanulni a látogatások alkalmával történt hosszú beszélgetések során. Szűcs sporttárs hagyatékaként mélyen beleégett  a Janssen galambok iránti szeretet és tisztelet. Első szenzációs galambja a Hu 04-02-06172 Száli Hím két év alatt 4 kerületi díjat szállt, ő 100% Szűcs – Janssen vérű galamb volt. Az állomány alapját tehát Janssen véralap adja. 2002-ben vásárolt Piet Manders-től egy KkH-et és egy Kcsap tojót melyek eredeti Janssen szülőktől keltek. Ezek egymással párban adták a „41405” KH-et ami rövid és középtávú Champion volt,  3×1 díjjal megspékelve összteljesítményét. Testvére a „BIG MAMA” KT tenyésztésben bizonyult drágakőnek, 5 gyereke került ki az Országos Kiállításra A-B-G-D kategóriákban!

Kerti dúcból klasszikus özvegységgel versenyzik csak hímekkel, 30-35 db-al. Reggel és este is szállnak hét közben egészen a hosszútávú versenyek kezdetéig, utána már csak reggelente! Édesanyja van segítségére a felkészítésben, aki profi módon látja el madarait. Zoltán napi rendszerességgel takarít a dúcban, nagy jelentőséget tulajdonít a tisztaságnak, kiemelten a pormentességnek! Tréningeket a szezon előtt, az első két útig kapnak a srácok azt is csak délután 25-30 km-ről időhiány miatt. A takarmánykeveréket maga állítja össze az időjárás és az út nehézsége függvényében. Kiegészítőként sok fajta készítményt használ főleg természetes anyagokat, mint az oregano, ezüstkolloid, morgold, Dmg, propolisz, stb. A gyógyszer használatot amennyire lehet kerüli, szerinte is többet árt vele az ember mint amennyit az használna. Az immunrendszer, az alkati valamint mentális tulajdonságok amik a galambot előre viszik, ezeket kell lehetőség szerint erősíteni. Szükségesnek tartja megemlíteni Tasi Árpád és Tasi Tibor barátait, akiktől nagyon sok segítséget kapott, kap a mai napig. Ezúton fejezi ki háláját! Főállásban Tasi Árpádnak segít a galambok ellátásában és versenyre való felkészítésében. Nagy büszkeség számára, hogy sikerült együtt megnyerni a 2020-as Royal Derby Általános bajnokságot!

A Hu 08-17-03699 KcsapH szenzációs versenygalamb volt, 12 út 12 helyezést szállt, ő a „BIG MAMA” fia! Általános kerületi 1. Champion, év galambja sport D kategória 1. díjas, Amstetten Országos Zóna 1. díj büszke birtokosa! Fia a Hu 13-02-24854 KkcsapH szintén 12 út 12 helyezett Általános Kerületi 1. Champion, Nemzeti 6. Hosszútávú Champion 12.824 díjkilométerrel. Említésre méltó másik fia a Hu 16-D-102551 KkcsapH „FAVORIT” névre keresztelt madár, 12 út 12 helyezés Általános kerületi 1. Champion, Sport I kategória nemzeti 1. díjas, Világ legjobb galambja hosszútáv nemzeti 1. díjas, Európa kiállítás sport I kategória 6. helyezettje!

Hu 20-D-596858 KkcsapH  „FAVORIT” aukciós fia!

A Hu 21-02-83437 KkH az „OLIMPIC 10” aukciós fia! „OLYMPIC 10” Hu 15-02-41910 KkH extra versenygalamb, ő szintén „BIG MAMA” unoka!  Évesen Nemzeti 14. volt Sport G kategóriában, 2 évesen nemzeti 4. Sport A kategóriában, 3 évesen nemzeti 1. Sport A kategóiában , nemzeti 3. pedig Sport B kategóriában! Olimpia 7. helyezett Sport A kategóriában Poznanban, ezen eredményére a legbüszkébb.

A Hu 21-02-83460 KkH apja az „OLIMPIC 10” testvére!

Kérdésemre tanácsa a fiatalok és kezdők számára az lenne, hogy ne halomba vásárolják a nagy származási lapokat sok-sok pénzért, mert az csak az eladónak jó, előbbre nem jutnak vele! Csak az 1 % -ba repülni képes díjnyerő galambok közvetlen utódait, vagy velük nagyon szoros rokonságban állókat keressék, a fejlődéshez csak ez vezet!

Sinka Zoltán elmúlt pár évének kiemelt eredményei:

2021:

Villám Klub Rövidtávú bajnokság 2.

Villám Klub Középtávú bajnokság 2.

– Mindkét kiváló ezüstérmes hely közvetlen Pintér Ferenc mögött született-

2020:

Villám Klub Középtávú bajnokság 2

– egyik útra csak 4db egyévest kosarazott, a viharos szél miatt-

2019:

NEMZETI 1. díj Sport I kategória EURÓPA KUPA Szlovákia 6.!

2018:

Nemzeti 1. díj Sport A kategória, majd 7. helyezett OLIMPIA POZNAN!

Üdvözlettel: Szalai Gábor