Chris Hebberecht (Evergem, BE) 2020-ban erős versenyszezonra tekinthetett vissza. A Nemzeti Marseille győzelem és a Nemzeti Bajnokságban elért 4. hely együtt képezte alapját a kiváló összetett eredményeknek. Cikkem ezt a szezont, valamint benne kimagaslóan teljesítő csúcsgalambokat fogja bemutatni. Például a Nemzeti Marseille győztest 2102 Belga galambból, egyúttal Nemzetközi 3. díjast  8236 galambból! A győzelem által még szorosabban ékelődtek a Világ elitje közé a Hebberecht madarak!

               Chris Hebberecht neve soha nem hagyható ki a nagy galambhírekből. Mi bizonyítaná jobban, mint a kitüntetések, a tartományitól az országos szintig elnyert hatalmas címek amelyekkel többször feljuthatott az összetett Országos bajnokság dobogójára. 

2020-ban a legfontosabbak közülük:

1. Nemzeti Marseille 2.102 , Nemzetközi 3./8236  galamb ellenében!

5. Belga Nemzeti HosszútávúBajnokság

9. Belga Általános Bajnokság

10. Nemzeti Bajnokság Rhone Valley Kupa

3. Tartományi Bajnokság Hosszútáv 

4. és 5. Tartományi Ászgalamb Hosszútávon

A legtöbb sporttárs beleértve jómagam, valószínűleg sokkal kevesebbel is megelégedne ekkora létszámú közösségből……

A rendkívül erős tenyészeti forrás a siker kulcsa. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a szenzációs Hebberecht tenyészdúc a világ legjobbjai közé tartozik  akár hosszú, akár extrém hosszú távról beszélünk ez nyilvánvaló tény. A Hebberecht állomány fenomenális versenygyőztesek és ászgalambok beltenyésztésére alapul. Olyan klasszis nevek, mint a „Champion”, „Jempy” (Ike és Falco apja), „Pancho”,” Jaws”, „AXL”, „Keno”, „Edou”… – ezek mind Nemzeti Ász galambok – fonalként futnak át a kolónián. Az utánpótlás szintén biztosítottnak tűnik a jövőre nézve néhány újabb kiváló hosszútávú madárral amelyek időközben költöztek a versenydúcból a tenyészetbe. Szeretném bemutatni nektek e pár szenzációs madarat, első körben kimondottan egy csúcskategóriás klasszisokat örökítő ősre a  „Jempy”-re koncentrálva, majd a kiváló öszettett eredményekhez nagyban hozzájáruló egyedeket.

Az arany alap hím „Jempy”, „Ike, és „Falco” apja egy kiválóan örökítő tehetség Chris Hebberecht tenyészdúcában.

„A Bajnokok, Bajnokokat szülnek!”

A dinasztiájából származó utódok elképesztő tehetséggel megáldott versenymadarakká váltak, vitathatatlan képességekkel megáldott klasszisok!

„Ike” közvetlen lánya Nemzeti Ászgalamb 1. Hosszútávon, fia Nemzeti 1. Ászgalamb Extrém Hosszútávon!

A vonalhoz fűződő Nemzeti Ászgalamb címmel rendelkező Chris Hebberecht tenyészdúcában a hímek számát tovább növelte „Falco”, az „Ike” féltestvére -, aki 2017-ben az országos dobogóra jutott, csakúgy mint „Ike”. Mindketten „Jempy” hímtől származnak, „Falco” születésekor „Jempy” egy Jos Joosentől származó tojóval párosult az arany Bonga vonalból.

 „Falco” BE14-4201069, a remek madár Chris kezében…….

11. Belgium legjobb hosszú távú galambja 4 versenyen – PIPA-ranglista 2017!

12. Nemzeti Ászgalamb Hosszútáv  2017

5. Nemzeti Jarnac / 5.134 galambból – 2. tartományi galamb 848 galambból. 2017

26. Nemzeti Limoges / 6.492 galambból – 15. tartományi 1,797 galambból 2015

72. Nemzeti Tüll / 7,447 galambból

„Lord” BE13-4169172, szintúgy a „Jempy”-”Ike” vonalból származó fenomenális versenyző…

1. A legjobb versenymadár a PIPA ranglistán 2015-2018

13. Nemzeti Agen 4.405 galambból – 18. Nemzetközi 12.007 galambból 2017

16. Nemzeti Agen 3.524 galambból – 18. Nemzetközi 6,042 galambból 2015

51. Nemzeti Agen 4,477 galambból 2018

77. Nemzeti Agen 3,648 galambból – 251. Nemzetközi 11.826 galambból 2016

60. Nemzetközi Limoges 13.569  galambból

A csúcsgénekben hívők minden bizonnyal ennek az élsportolónak a bűvöletébe esnek, ő mindemellett egy rendkívül kivételes AA LDHA genotípusú madár.

Az örökléstan erre vonatkozó részéről és azon belül az igen ritka génekkel rendelkező egyedekről a 2021-es Kocsó János cikkemben olvashattok!

„Lord” és „Falco” az elmúlt években csatlakozott Hebberecht szenzációs eredményekben gazdag tenyészdúcához, a sikeres jövő zálogaként.

Elvonatkoztatva a bázis galamboktól, nézzünk néhány kiváló versenyzőt aki megérdemelten került tenyésztésbe. Rögtön itt van a 2020-as évad főszereplője, a Nemzeti győztes, Nemzetközi 3. „De Marseille”.

Chris Hebberechtnek „Marseille” által sikerült megszereznie pályafutása második Nemzeti győzelmét a 2013-as St. Vincent után. Sokszor volt közel hozzá, de a remekre szabott madarak és a mesteri felkészítés mellett a körülményeknek is megfelelőnek kell lenniük ahhoz, hogy valaki győzhessen. Nem árt természetesen némi szerencse mindemellett. A 2020-as Marseille versenynél  Chris számára biztosan nem voltak adottak a segédfeltételek, viszont a szerencsefaktor mint tényező Chris mellett állt végig. Kellett a győzelemhez továbbá egy kiváló madár aki úgy döntött ő haza akar érni bármi áron! A galambok berepülése, a tömegvonzás és az időjárási viszonyok (Párizs felett sok ÉNy-i szél fúj, később NYNy-ra fordult) minden máshogy alakult az addig megszokottnál. Elképesztő csodaként éli meg Hebberecht a győzelmet, tiszteli madarát és áhítattal beszél róla. Ő, aki a hosszú út porát elsőként rázta le szárnyairól a dúcban, ezzel egy időben 1036 mp sebességgel megnyerte a Nemzeti Marseille-t itt, az ország nyugati felén… teljesen egyedül!!!! Egy ilyen kaliberű versenyről egyedül érkezett haza a tartományba a lenyűgöző „Marseille”!

BE18-2096571

1. Nemzeti Marseille 2.102 galambból

3. Nemzetközi Marseille 8.253 galambból

Apa: „Julius” BE14-2237411 Nemzközi Barcelona 1./12.281 galamb fia

Anya: „Bolleke Watten lánya”, BE10-2155363, amint a neve is mutatja a szuper „Bolleke Watten” lánya. A BE07-2135143 4. tartományi Ászgalamb volt Allround 2008,-ban. Erik Limbourg aukciójáról vásárolta!

A szenzációs madarak sora ezzel nem ért véget, a gárda éllovasa kétségtelenül „Neko” volt, aki több ászgalamb címet is el tudott nyerni. Ő az egyik fő oka, hogy tartományi és országos szinten Chris Hebberecht az élmezőnyben végzett a Belga Hosszútávú bajnokságban, jutalomként egy hatalmas, sikerekben gazdag versenyszezont követően.

„Neko” BE16-4251510

1. Ászgalamb hosszútávon Fondclub Lokeren

9. Belgium legjobb hosszú távú galambja – több mint 5 verseny

2. Nemzeti Ászgalamb „Gentse Vijfdaagse”

4. Tartományi Ászgalamb hosszútávon

18./Nemzeti Zóna tüll 722 galambból

31./Nemzeti Souillac 6.668 galambból

66./Nemzetközi Brive 9.278 galambból

67./Nemzeti Brive 3.755 galambból

100./Nemzeti Zone Limoges 3.832 galambból

A „Neko”-hoz hasonló fenséges sportoló kétségtelenül a BE17-4238636 „Rambo”, akinek sikerült „berepülnie” magát a tartományi Hosszútávú Ászgalamb  rangsorba. A következő eredményes szárnyalások szerepelnek kitüntetési listáján:

2. Ászgalamb Hosszútáv Fonclub Lokeren, “Neko” előzte meg!

5. Tartományi Ászgalamb Hosszútáv KBDB

18. Belgium legjobb hosszú távú galambja – több mint 4 nemzeti hosszú távú verseny

1. Angouleme / 128 galambból , 4. tartományi 1,374 galambból, 14. Országos 5.030 galambból.

„Rambo” Chris Hebberecht egyik alappárjából tenyésztette ki,  Raketje (3. Tartományi Ászgalamb Hosszútáv 2012) és Magic Boy (1. Oszágos Ászgalamb Extrém Hosszútáv) -ból.

Egy állomány erejét nem csak a saját dúcban nyújtott teljesítményekben mérik. Ha más tenyésztők is sikerrel járnak galambjaiddal az bizonyítja az állomány valódi tenyészértékét, örökítőképességét. A Hebberecht galambok már jól szerepeltek ezen a területen, remek sportteljesítmények, országos győzelmek, kiemelkedő címgyőzelmek alapját képezik a versenyeken. A beltenyésztett Hebberecht állomány ideális keresztezési anyagként működik szerte a világon.

Számtalan referenciára hivatkozhatunk, közülük kiemelten:

Luc Odeurs,  St-Truidenből nyert 1. Nemzeti Barcelona 6.178 galambból és megnyerte az Aranygyűrűs versenyt. Ennek a győztes madárnak  az apja 100%-ban Hebberecht beltenyésztett „Pancho” vonal.

Nicky Campbell az Egyesült Királyságból nyerte az 1. díjat Fougeres (587 km) L. zóna versenyt 1160 galambból! Két közvetlen Hebberecht galamb vonalból származik – Ike -Champion – Pancho – Sparky

Wilfried Vandemaele a Heule-ből megnyerte a Legjobb éves galamb díjat 4 díjjal az összes belga egynapos hosszú távú versenyen. Az anya közvetlenül Hebberechttől származik a Beauty-tól (a Champion X fiától, Harry lányától) x Vuil Blauwke-tól (Schalie Gevaert-Lannoo x Bl. Stevenincktől)

Rida Paloma dúc 5 perces előnnyel nyerte az 1. díjat a Costa de la Luz döntőjében 589 galambból. Az anya 100%-ban Hebberecht galamb, és a Jempy X Champion lányától származik

Jos & Jan Loobuyck az Aaltertől 2. díjat nyert az International Agen 15271 galamb ellen, amelyet mind az apa, mind az anya Hebberecht galambban találunk. Axl – Ike – Champion – Panda – Trojaan vonalai

Etienne Meirlaen a St. Martens Latemből 2. díjat nyert a montpellier-i utolsó futamban (518 km)

Derby del Mediterrán O.L.R. A győztes galamb apja Montalijával együtt tenyésztett Hebberecht galamb, Hulk x Ike’s Darling lányával.

Ez bizonyítja, hogy a „modernkori” Hebberecht galambok még mindig a legfelsőbb kategóriát képviselik világviszonylatban!

Az idei aukció egy újabb lehetőség Chris Hebberrecht madaraiból meríteni a kimondottan hosszú távú állományok minőségjavítása céljából. A Hebberecht galambok világszínvonalú státuszszimbólumok!

A www.galambaukcio.hu oldalon közülük 5 megvásárolható. Remek példája a darabszám a minőség mindenkor a mennyiség felett című „mondókámra”…. Nem hiszem, hogy sokáig kellene gondolkodni éljünk e ezzel a lehetőséggel……

Üdvözlettel: Szalai Gábor