A galambaukció oldal nagy erőssége, hogy olyan tenyésztőkkel alakított ki tartós kapcsolatot, akik mögött több évtizedes eredményesség és tudatos tenyésztői munka áll. A vásárlók érdeklődése egyfelől érthetően azon lehetőségek felé fordul, ahol a világ legfelkapottabb genetikai anyagából lehet meríteni, másfelől azok felé, ahol árverésre a magyarországi körülményekre kitartóan szelektált győztes állományból ajánlanak fel fiatalokat. Különösképpen akkor, ha a tenyésztő nevét a becsületesség aurája övezi, és lehet róla tudni, hogy nem adna ki olyan galambot a kezéből, amit nem tart jónak. Lehet, hogy nincs sok ilyen, de hogy Kassai Péter egy közülük, ahhoz nem fér kétség.

A 40 éve Willequet alapra felépített, és az „Arany Pár” által megújított Kassai-állomány különös ereje a dúc földrajzi elhelyezkedéséből fakad. A tagszövetség leghosszabb dúctávja azt eredményezte, hogy a rátermett tenyésztő idővel olyan nemzedékeket nevelt fel, melyeket már nem fenyeget a relatíve nagyobb veszteség, vagy az egyéni díjak elmaradása, ami ilyen helyzetben sokak kedvét elveszi a versenyzéstől.

Mindazok számára, akik nemrég óta követik az oldalt, ajánlom a tenyésztő 2019-es bemutatásának elolvasását, melyet az alábbi linken találnak: 

Az állomány közelmúltjában, legalábbis a beszerzés tekintetében nem sok változás történt, ennél azonban legtöbbször jelentősebbnek bizonyul az a változás, amit a szigorú szelekció okoz. Mivel Kassai dr. már négyszeres nagyapa, és érzelmileg alapvetően családcentrikus ember, állománycsökkentésre szánta el magát, hogy felszabaduljon valamennyi ideje. A versenyzők esetében ez kb. 20%-os csökkentést jelentett, a tenyészállomány esetében negyedrészt. Ez a szelekciós előrehaladást igencsak támogatja.

Új ötlet volt kipróbálni galambjai képességeit a teszttelepeken, ahol kiderült, hogy a nagy terhelés, és a kerületi programban szokatlan távolságok nagyon is jól megfelelnek nekik.

  • A spanyolországi Alicante-ban galambja 4. ász lett, és az 508 km-es záróversenyen 3. díjat nyert!
  • Az aradi teszttelep a záróverseny után egy „szuper-derby-t” rendezett, ahol szintén harmadik díj lett az eredmény 558 km-ről!
  • Robert Marjanovic a Derby Zagreb záróversenyén (500km) hetedik lett egy Kassai galamb fiával.

A gyulai dúcból kikerült galambokról folyamatosan kedvező visszajelzések érkeznek, bizonyítottak Nagypál Lászlónál, Viglidán Péternél és Szlaukó Istvánnál is.

Kassai dr pályafutása elején ugyan a középtávú versenyzést helyezte fókuszba, és itt ért el sikereket, de versenyzői időről időre bizonyították, hogy a nehezebb és hosszabb versenyekhez különös tehetségük van. Ami nem olyan nagyon meglepő, hiszen a bázis genetika Barcelona-szállóktól ered. Mára oda jutott, hogy véletlenségből sem hozna be olyan galambot vérfrissítésre, amiben nincs meg a hosszútávtűrés képessége.

 A tagszövetségi rövid és középtávú bajnoki cím felett további nagy örömöt jelentett számára, hogy legnagyobb meglepetésére két tojója is kvalifikálta magát a  nagyváradi olimpiára. Országos 2. és 5. helyet értek el E kategóriában, ami annak fényében, hogy több remek élgalamb sajnos már nincs meg tenyésztőjük dúcában azt jelenti, hogy első és második helyen fogják képviselni hazánkat Nagyváradon jelen állás szerint. Már amennyiben a rendezvényt megtartják, ugye.  

A 7218-as számú kék tojó 75%-ban Willequet-vérű, és kvalifikálta magát az olimpiára!

A rendelkezésünkre bocsátott harminc galambból mindössze egyetlen nem fiatal, hanem versenyzői pályafutását befejező remek vörös tojó, a dúc legjobb tenyésztojójának, az „Öregasszony”-nak testvére. A 29 fiatalt a tenyésztő röviden úgy jellemezte, hogy „jó galambjaim gyermekei”, és egy sincs benne, amelyik két idegen galambtól kelt volna, hiszen efféle párosítás az ő módszerére nem is jellemző. Ezért vélem úgy, hogy tenyésztési terveinkhez sikerrel válogathatunk közöttük.